Thecorpora

Настолен робот учи на програмиране малки и големи

Агенция Монитор - четвъртък, 22-06-2017 - 10:07

Испанската компания Thecorpora, събира средства за наследник на своя робот от 2012 г., Q.bo за деца, учители, разработчици и почитатели на роботите. За разлика от първия модел, Q.bo One който бе описван като лесен за сглобяване, лесен за програмиране и лесен за хакване, новият не е мобилен, а седи а бюрото.Високият около 40 см симпатичен, изразителен и забавен, робот е насочен както към децата, но и към по-възрастните, като може да обслужване и приема пациенти в медицински заведения. Q.bo One ще бъде доставян под формата на комплект и бъдещите потребители да може да се научат как да създадат робот, който да работи и има софтуер и хардуер с отворен код.

 


За основа е използвано Raspberry Pi 3 с Raspbian операционна система, докато Arduino контролира сензорите в очите, носа и устата. Q.bo One разполага с HD камера във всяко око, способност за проследяване и разпознаване на лица, заснемане на видео и снимки, LED светлини оформят уста, пресъздаваща звуците и говора, идващ от високоговорител в основата и три микрофона за разговор или задаване на гласови команди от всяко място в помещението.


Сензори реагиращи при допир в главата на робота са разделени на три части, така че Q.bo One може да реагира на докосване, докато антената в задната част на главата позволява Wi-Fi и Bluetooth 4.0 свързаност. Главата на Q.bo One се движи посрдством два серво мотора, контролиращи движенията нагоре, надолу, наляво и надясно.


Разработчиците могат да създават приложения за робота с помощта на Java, C ++, PHP или Python, но хората, които не са запознати толкова с програмирането, могат да използват прост език за програмиране, наречен Scratch. От компанията твърдят, че Q.bo One е способен да се интегрира с други системи на трети страни, като IBM Watson с възможност за машинно обучение, а някои хардуерни компоненти могат да бъдат модернизирани според нуждите или да бъдат заменяни при повреда.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.