Археология

Японците се оказаха най-старите рибари

Агенция Монитор - понеделник, 19-09-2016 - 15:44

Японски археолози откриха в пещерата Сакитари на остров Окинава в архипелага Рюкю най-древните в света риболовни куки, датиращи отпреди 30-35 хиляди години.

Изследователите се натъкнали на две куки, изработени от раковини на морски мекотели. Работата над едната така и не била завършена. Освен това в пещерата, където били намерени, били открити фрагменти от човешки скелети, огърлици и остриета от кремък.

Проведеният от археолозите въглеводороден анализ установил, че възрастта на находките е 30-35 хиляди години. Те доказват, че хората са могли да оцеляват на изолирани острови още в епохата на палеолита. При това риболовът е имал сезон характер, зависещ от миграцията на морската фауна. В пещерата били открити също останки от храна - от крабове, глигани и елени.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.