Изкуствено вдишане и сърдечен масаж връщат към живота след мълния
Yandex

Как да си помогнем при гръмотевици

Монитор - четвъртък, 15-06-2017 - 14:40

Ако човек го удари гръмотевица, трябва да легне плътно на земята по гръб, съветват експерти. След това той или някой наблизо трябва да се обади на единния телефон 112, за му бъде оказана медицинска помощ. Проблемът е, че ползването на GSM в такъв момент създава опасност за този, който говори по него. Това, което можете да направите за пострадалия е, да му направите изкуствено дишане, като паралелно с това трябва да се активира и сърдечния ритъм с натискане на гръдния кош с честотата на пулса.

Ако на поразен от гръмотевица започне веднага изкуствено дишане, вероятността да бъде спасен нараства до 84 на сто, ако това стане 4- 7 минути. Тази вероятност намалява до 15 на сто, ако е направено след 7-10 минути. След 10-а минута шансовете са изключително малки.

Преди да се започне изкуственото дишане, е необходимо да се съблече дреха и всички колани, презрамки и други стягащи тялото аксесоари. Яката трябва да е разкопчана. За да се осигури проходимост на горните дихателни пътища, е необходимо да се изтегли езикът навън, а ноздрите да се почистят от пръст, кръв и слуз.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.