Ръст от 26 млн. лева в оборота на борсата

Васил Големански, изпълнителен директор на Българската фондова борса: Акции на 40 чужди компании ще се търгуват на BG пазара

МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА - понеделник, 15-05-2017 - 20:00

Капиталовата търговия най-активна в края на годината

- Г-н Големански, миналата седмица стана ясно, че съвсем скоро акции на чужди компании ще се търгуват на Фондовата борса. Разкажете ни малко повече?

- Акции на чужди компании ще се търгуват на Българска фондова борса (БФБ) във връзка с един проект, по който работим от лятото на миналата година. Проектът се казва BSE International и предвижда на нашия пазар да бъде организиран специален сегмент за търговия на акции, които са листнати на европейски пазари. Това се отнася за европейски и американски акции.

- От кога се очаква този нов борсов пазар да започне работа?

- Все още имаме да изпълняваме задачи преди неговото стартиране. Това, което до момента се случи и анонсирахме, бе, че получихме одобрение на правилата за тази търговия и за този сегмент на 28 април 2017 г. от Комисията за финансов надзор (КФН). Предстои да подадем заявление пред Комисията за финансов надзор по реда на чл. 101 от ЗПФИ за издаване на разрешение за приключване на сделките, сключени на пазар BSE International, от Clearstream Banking Luxembourg, след подадени указания от Централен депозитар АД. Започната е процедурата за получаване на код за идентификация на новия пазар (Market Identifier Code съгласно стандарт ISO 10383). Междувременно обсъждаме с нашия партньор Deutsche Boerse AG техническите настройки на пазар BSE International. Докато пазарът се създаде в съответствие с всички технически и административни изисквания, ще проведем дискусии с нашите членове и институционалните инвеститори кои компании да бъдат регистрирани за търговия, така че да се уверим, че отговаряме на техните очаквания и инвестиционни нужди.

И накрая, но не на последно място, ще трябва да изискаме сертифицирани преводи на резюметата на проспектите, както и европейски паспорт от регулаторите за всички целеви компании с проспекти, съответстващи на европейското законодателство, за да бъдат регистрирани на регулиран пазар. С този доста продължителен административен процес се надявам оптимистично, че първите чуждестранни финансови инструменти ще бъдат допуснати за търговия на БФБ-София след не по-малко от три до шест месеца.

- Това означава ли, че до към края на септември този пазар ще бъде факт?

- Нашата амбиция е това да се случи малко по-рано.

- Колко компании се очаква да се включат първоначално?

- Между 20 и 40 компании. В момента върви процес на подбор на компании. Това е свързано и с уточняването на проспектите, понеже немският пазар съществува от много години например. Още във времена, когато дори не са се изисквали проспекти. Така че се прави подбор, чрез който да намерим добри компании, отговарящи на изискванията на нашия пазар и да имат проспект.

- Какви са правилата за търговия на чуждестранни финансови инструменти на нашата фондова борса?

- За момента, за да са на регулиран пазар, се изисква проспект. Това казва съвременното европейско законодателство и понеже ще стартират и на нашия пазар, това е едно от условията. Така че за тези компании, които имат проспект, те ще стартират на регулирания пазар. Предвижда се и втора стъпка, в която на т.нар. многостранна система за търговия да бъдат качени и компании, за които не се изисква проспект. В крайна сметка това пак ще става под формата на технически достъп, който към момента имат на сегашната платформа всички посредници.

- Освен акции ще бъдат ли допуснати и други финансови инструменти като борсово търгувани фондове и облигации?

- Като начало ще се започне с акции и при интерес на инвестиционната общност планираме също и евентуално и облигации и инвестиционни фондове. Това обаче няма да стане веднага, а на втори етап.

- Какви ще са положителните ефекти за БФБ?

- Положителното от гледна точка на Българска фондова борса е, че ще се търгуват нови инструменти и се надяваме, че това ще привлече доста внимание към нас както от чужди инвеститори, така и от български. Освен това ще разчитаме и да се увеличи оборотът на борсата и покрай това да се развие и търговията с български компании.

Има положителна страна и за участниците като инвеститори в такива акции - ще бъде на база договорености, които имаме между нас и немската борса, и ще можем да им предоставим едни доста по-добри от финансова гледна точка условия за достъп до тези активи.

- Индивидуални инвеститори ще бъдат ли допуснати до този пазар?

- Пазарът е отворен за всички инвеститори. Няма ограничение в това дали ще бъдат индивидуални или институционални.

- Тази седмица БФБ ще участва в роудшоу съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, на което борсата ще представи на чуждестранни инвеститори възможностите за търговия у нас? Колко фирми ще представите?

- За момента това, което ще представим, е 11 от нашите компании, които се търгуват на Българската фондова борса. От другата страна, имаме заявено участие от над 100 представители на международни инвестиционни компании и фондове. Така че искрено се надяваме това роудшоу да мине успешно и да успеем да представим по най-добрия начин българския капиталов пазар. И в крайна сметка да влезем в полезрението на чуждестранните инвеститори.

- Участвали ли сте в други подобни роудшоута, на които сте имали възможност да представите родни компании?

- Участвали сме, но в малко по-различна форма. У нас също правим такива. Преди известно време, когато предстоеше приватизацията на остатъчните държавни дялове от енергийните компании „Енерго-Про”, ЕВН и ЧЕЗ, също направихме подобни роудшоута, за да представим предстоящите събития.

- Кога най-рано можем да очакваме ДЦК да се търгуват на регулирания пазар?

- В момента най-интензивно работим с Министерството на финансите и с Българската народна банка по този въпрос. Проектът е в заключителната си фаза и искрено се надявам до това лято или най-късно до есента проектът да е в действие.

- Какви са резултатите на борсата за първото тримесечие на годината?

- За първото тримесечие сме на малка загуба, но тя е доста по-малка в сравнение с миналата година. Тя се измерва в минус 22 хил. лв., докато през 2016 г. тя бе около 200 хил. лв.

- Каква е причината за това?

- Борсата за разлика от друго акционерно дружество няма пряка връзка между дейностите, които извършва, и приходната част на бюджета, тъй като той се оформя основно от приходите от такси от търговията. Ако има интензивна търговия и голям оборот, естествено и приходната част е по-голяма. Но това, за съжаление, не зависи само от усилията на служителите на борсата, а и от много други фактори в държавата. В момента можем да се радваме, че, общо взето, има доста по-добро представяне през първото тримесечие от гледна точка оборот спрямо миналата година и това се отразява и във финансовия резултат, който е значително по-добър от миналата година, макар и леко отрицателен. Надяваме се с мерките, които изпълняваме в момента, да допринесем за повишаването на оборота на борсата, а оттам и приходите.

- Какъв е оборотът и общият брой на сделките за първите три месеца на 2017 г.?

- Ако сравняваме първото тримесечие на 2017 г. със същия период на миналата година, има увеличение. Въпреки че през първите три месеца има спад спрямо последните три месеца на 2016 г. Изтъргуваният обем на регулирания пазар достига 100 084 965 лв. към края на март. За сравнение - през четвъртото тримесечие той беше 194 529 121 лева, което представлява спад от близо 49%. Спрямо март на 2016 г. обаче има ръст от 26 108 557 лева, тъй като миналата година оборотът бе 73 976 408.

Броят сделки на регулирания пазар на финансови инструменти през първото тримесечие на 2017 г. достига 19 396, а за периода януари-март 2016 г. броят им е бил 11 176, което е ръст от 8220.

Това е нормалното поведение на българските инвеститори и това се случва всяка година. Обикновено първо и трето тримесечие са по-слаби, а второ и четвъртото са доста по-силни като интензивност на търговията. Това е продиктувано от факта, че в началото на годината все още инвеститорите се ориентират в обстановката на предстоящата година, приемат нови бюджети и т.н. Третото тримесечие е свързано с летни отпуски. Най-интензивната търговия е през последния период септември – декември, когато компаниите разполагат с достатъчно ресурс и яснота за финансовите си възможности.

- Кои от мерките, включени в Стратегията за развитието на капиталовия пазар в България, вече са факт и кои се очаква скоро да бъдат изпълнени?

- Всичко, което вече споменах, са мерки от стратегията – и BSE International, и пазара на ДЦК. В момента има подготвен проектозакон за публичното предлагане, който се очаква да влезе в Народното събрание (НС). Нещата вървят малко по малко, а където може, и едновременно.

- Борсата се нуждае от законодателна подкрепа за планираните мерки за съживяване на капиталовия пазар. Разчитате ли на новото правителство, че ще подкрепи мерките от стратегията, където са нужни някакви промени?

- Ние наистина сме обнадеждени от заявленията, които бяха дадени от новото правителство, включително и от парламентарната трибуна, че това ще е един от приоритетите, а именно развитието на капиталовия пазар. Това беше споменато и в предизборната кампания, че се подкрепят всички мерки от стратегията. Това може само да ни радва и ние очакваме такова отношение от държавата към капиталовия пазар.

 

Визитка:

-Роден е през 1968 г.

-Завършил e Техническия университет в София

-Бил е директор на отдел „Информационни технологии” в Централния депозитар

-Бил е мениджър „Корпоративни клиенти” в HP

-От 2010 г. е изпълнителен директор на БФБ

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.