Снимки: Honda

Honda въвежда автономия ниво 4

Агенция Монитор - понеделник, 12-06-2017 - 13:38

Honda публично представи своята цел да ускори усилията си за създаването на самоуправляващ се автомобила с автономия на ниво 4 до 2025 година. Това би означавало, че автомобилите на компанията ще се справят с всички задачи на управлението без човешка намеса и според Honda това ще бъде голяма стъпка допринасяща за пътища без злополуки в бъдеще.


Honda вече обяви плановете си да въведе автономия от ниво 3 до 2020 г., което означава високо автоматизирано шофиране по магистралата. Новата цел стига още по-далеч и е знак за това колко бързо тези технологии и цялата индустрията се развиват.

Идея за нивата на автономия за пръв път се появи през 2014 г. в доклад на Международното дружество на автомобилните инженери (SAE). Чрез категоризирането на различните способности на тези нови превозни средства се осигурява рамка и език за разработчиците и широката общественост показващи напредъка по пътя към пълна автономия.

Пълната автономност на управлението е ниво 5, където воланът не е задължителен и предните седалки може да бъдат обърнати с гръб към движението, превръщайки автомобила в мобилна всекидневна. Ниво 4, което Honda си поставя за цел да въведе до 2025 г, означава автомобил, който може да бъде управлявана от човек, но това може никога да не бъде нужно. Автомобила ще потърси помощ от човека само при необходимост, например, тежки климатични условия или необичайни ситуации, но това представлява истински самоуправляващ се автомобил. Компаниите Daimler и Waymo също се стремят към автономия от ниво 4.


Honda демонстрира напредъка си миналата седмица в Япония пред медиите с тестов автомобил, оборудван с радарни сензори, LIDAR и множество камери, който се движи на затворена писта, наподобяваща многолентова магистрала. Друг тест показа автономно превозно средство движещо се в сложната градска среда използвайки AI и камери, без GPS или LIDAR, но предвижда и избягва препятствията.

 
Тагове:  KHonda

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.