В най-студените дни от столичната топлофикация са подавали по 1600-1800 мегаватчаса топлинна енергия.
СНИМКА МОНИТОР
Консумацията с 15% по-висока от лани

В студа горим газ за 5 млн. лв. на ден

ВАСИЛ НАНЧЕВ - сряда, 01-02-2017 - 10:00

На Балканите сме с най-голям ръст на доставки от Русия

Природен газ за по около 5,2 млн. лв. на ден горим от началото на най-студения януари в последните години, научи „Монитор”. Обемът на консумираното синьо гориво средно на денонощие е над 14,5 млн. куб. м, сочат данни от сайта на „Булгартрасгаз”.

От началото на миналия месец най-много газ - 16,739 млн. кубика, са използвани на 16 януари. Над 16 милиона куб. м е била консумацията и в още три дни около тази дата, а над 15 млн. куб. м в други 5 дни от месеца. През януари миналата година денонощната консумация е била с 2,163 млн. куб. м по-ниска от сега, като не е надвишавала 14,6 млн. кубика. Тогава среднодневното потребление е било на ниво под 12,4 млн. куб. м.

За първия месец на 2017 г. обемът на използваното синьо гориво може да надмине 450,3 млн. куб. м, срещу 383,34 млн. куб. за същия период на 2016 г. Така януарската консумация

ще е с около 67 млн. кубика по-висока

или с 15% по-голяма на годишна база.

Въпреки мразовитото време количествата, взети от хранилището в Чирен, което се държи като запас при евентуално спиране на доставките от единствения ни източник „Газпром”, са почти същите, колкото и лани.

От столичната топлофикация обясниха, че в най-студените дни са подавали по 1600-1800 мегаватчаса топлинна енергия на абонатите си. От дружеството обаче отказаха да уточнят колко природен газ са използвали ежедневно за производството й.

В края на миналата седмица от руския монополист съобщиха, че са увеличили доставките за България от началото на годината с 15,9%, съобщава „Прайм”. За съседна Сърбия на годишна база те са били с 5,1% по-големи, а за Унгария - с над 11 на сто. На Балканите ръстът за нашата страна е най-висок. Интересното е, че въпреки яката зима Турция не е увеличила рязко транзитирането на руски газ през България. За януари количествата, минали през наша територия, са малко по-големи от миналогодишните.

За Гърция среднодневният транзит е с 9,4%

по-висок на годишна база и достига 10,272 млн. куб. м. Южните ни съседи обаче нямат проблем с доставки и от други източници, защото имат терминал за втечнен газ близо до Атина. Същото важи и за Турция, която купува синьо гориво още от Азербайджан и Иран.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.