Отчитат глад за медици и през 2018 година в Кюстендилско.
След 5 години усещаме най-силно дефицит на медицински кадри

Глад за медици в Спешните центрове в Кюстендилско

Северина Димитрова - вторник, 02-01-2018 - 12:55

Глад за медици във филиалите на Спешен център в Кюстендилско, отчита началникът им д-р Анелия Георгиева. По нейни думи кадрите в региона са основно застаряващи. Пациентите в областта разчитат на общо 75 фелдшери и 45 лекари. Като сериозен проблем Анелия Георгиева отчита липсата на фелдшери.

„Един по един напускат системата заради пенсиониране или други причини. Вече обаче няма обучение на такива кадри и това създава сериозни проблеми. При мен фелдшерите са основния гръбнак, както и при повечето колегите в цялата страна. Те са изключително важни при обслужването на пациенти в малките населени места, там където има предимно възрастно население. Надявам се да се намери решение на проблема. Има отворена врата за парамедици, но в нашият регион засега няма желаещи кандидати за работа“, посочи още шефката на Спешен център - Кюстендил.

Според нея в близките 5 години фелдшерите ще намалеят чувствително и тогава вече ще имаме затруднение по отношение на практическото обслужване на пациенти „В момента има дефицит кадри и в групата на лекарите. За момента екипите се запълват с допълнителни дежурства, там където липсват, но все още стоят незаети 10 лекарски места.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.