Започнa новата учебна година в СУ

1000 чужди студенти в Алма матер (ОБНОВЕНА)

Мила Мишева - понеделник, 02-10-2017 - 11:24

Софийският университет (СУ) обучава над 10 на сто от студентите в страната, между които 1000 чуждестранни студенти, и дава научна продукция, равна на продукцията на всички останали 51 университета заедно. Това заяви в приветственото си слово по повод откриването на новата академична година ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

„Затова изпитваме горчивина, когато виждаме, че и тази година най-добрият български университет стана обект на недостойни атаки. Най-добрият начин да отговорим на незаслужените критики е да постигнем нови успехи”, отбеляза ректорът. Той обясни, че докато кандидатите за висше образование намаляват, подалите документи за прием в СУ били със 730 повече от миналата година. Проф. Анастас Герджиков припомни част от постиженията на Университета, които му осигуриха заслуженото признание, на което се радва – мястото му в националната рейтингова система и в международните класации; широкия спектър от бакалавърски специалности и магистърски програми; научните публикации, проекти и награди; културната му дейност и ролята му в духовния живот на България. „За някои специалности кандидатстваха хиляди желаещи, а в една от новите ни специалности при жените приехме само тези с максимален бал, т.е. те са имали оценка 6.00 и от дипломата, и на приемните изпити“, изтъкна проф. Герджиков. Официален гост на откриването беше президентът Румен Радев.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.