Казусът „Бедечка“ нажежава страстите в Стара Загора вече трета година.

Магистрати подхванаха референдума под липите

Христо Христов - четвъртък, 18-05-2017 - 09:18

Да бъде спряно незабавно решението на съветниците за провеждането на референдум на 18 юни, поиска от Административния съд в Стара Загора магистрат от районната прокуратура, който се е самосезирал след публикации в медиите.

Той се позовава на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление,като припомня, че чрез допитване не могат да бъдат решавани проблеми, свързани с бюджета.

На референдума старозагорци трябва да кажат дали са съгласни с пари от хазната им да бъде направен парк в територия край река Бедечка, където земите са върнати на собствениците им със съдебни решения.

Предварителните сметки сочат, че за възмездяването ще трябва да бъдат похарчени над 30 млн лв от данъците на старозагорци.

Административният съд все още не е насрочил дата за разглеждане на протеста и образуваното дело, но отказа да прекрати предварително решението за референдума. Прокуратурата е изпратила частна жалба до ВАС.

Междувременно местната РИК вече е а секционните комисии, подговят се информационните материали, по неокончателни данни само за провеждането на допитването ще бъдат похарчени над 150-200 000 лв.

С аргумента, че допитването е твърде скъпо поиска отмяната на старейшинското решение редови данъкоплатец, но съдът го отряза с аргумента, „липсва правен интерес“.

Предложението за референдум по казуса „Бедечка“ беше внесено от 31 съветници, за него гласува 44 от местния парламент въпреки протестите на екозащитниците.

Територията около поречието на река Бедечка в Стара Загора буни духовете под липите вече трета година.

Междувременно там бяха построени половин дузина ВИП-кооперации, издадени са близо 20 строителни разрешения.

Заради казуса беше освободен главният архитект на града с мотива, че съпругата му е проектант на част от блокчетата. Над 3 000 дръвчета преброиха екололозите в парцелите на реститутите, там има и чинар на близо 700 г, който е обявен за природна забележителност.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.