Италия

По аптеките на Апенините пускат държавен канабис

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - вторник, 03-01-2017 - 16:34

 

От днес продажбата на марихуана в Италия е съвсем законна. Тревата е произведена от базираното край Флоренция армейско химическо поделение и поради тази причина бе наречена от шегобийците по Апенините „държавен канабис“. Ще бъде продавана само в аптеки и за лечебни цели. От нея ще могат да се възползват само страдащи от силни болки пациенти, представили нарочна рецепта от личния си лекар.

Любопитен е фактът, че първата аптека, където ще бъде търгуван „държавният канабис“, е малък семеен дюкян в намиращия се западно от Венеция град Виченца. Той е управляван от 27-годишният дипломиран фармацевт Лука Гуицон и според него в избора на Министерството на здравето нямало нищо странно. Просто младият мъж, който е завършил също така магистратура по фитотерапия, подал пръв молба да продава законната марихуана още когато разискванията по проблема в Парламента едва били започнали. Ами тогава никой от колегите му не вярвал, че марихуаната в Италия ще бъде легализирана и произвеждана съвсем законно, а той бил убеден. Може би и защото вече имал към трийсетина клиенти, на които редовно давал срещу рецепти холандска трева. С нея те борели силно главоболие, болки в кръста, такива, причинени от онкологично заболяване, от автомобилни катастрофи, домашни инциденти и т.н.

Ако се вярва на докторите, лечебната марихуана ще може да бъде ползвана само по два начина – като отвара, тоест пита като чай или чрез инхалации.

Според вещи по проблема фармацевти активният компонент на „държавния канабис“ е максимум 24% или доста под този на „уличната трева“ на наркодилърите, където той е 70 %. Засега военните химици от Флоренция са произвели 2400 опаковки марихуана, която след Виченца ще бъде разпратена на аптеките в цялата страна.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.