Децата при нас пият още от 13-годишни
Yandex
Българчетата започват на пият на 13 години

Намаляват солта и захарта в храните

СИЛВИЯ НИКОЛОВА - петък, 17-02-2017 - 14:33

 

Солта, захарта и трансмазнините в храните ще бъдат намалени. Това ще стане със закон, за чиито проект вече е сформирана работна група. Това съобщи заместник-здравният министър д-р Галин Каменов, но не можа да уточни с какъв процент ще бъде занижено количеството им. По думите му, възможно е производителите, които искат да пускат на пазара свои производства с по-висок процент от допустимия на тези съставки, да бъдат облагани с по-високи такси.

Идеята е, чрез тези рестрикции да се променят хранителните навици на българина и така да се подобри и неговото здраве. Независимо от проектозакона за намаляване на захарта, солта и трансмазнините, който работна група в МЗ започва пише, служебният здравен министър Илко Семерджиев и заместниците му започват среща по този въпрос с производители.

Българите сме в първата петица по хипертонии, инсулти, инфаркти и заболявания на сърдечно-съдовата система в Европа, показва медицинската статистика.

Редукцията на консумация на сол с една трета може да спаси половин милион живота и да доведе до икономия на 100 млрд. долара от лечението в рамките на едно десетилетие, изчисли д-р Каменов. Това се доказва на практика във Великобритания, където след редукция на сумарната консумация на сол с 15% в редица храни между 2001 и 2011 г. е постигнато значително снижение на кръвното налягане сред населението, като поне с 10 на сто са намалели смъртните случаи от инфаркти.

Като основни причини за лошите резултати от здравето на нацията, като цяло, заместник-министър Каменов посочи „липсата на активна правителствена подкрепа за сектора и слаба организация на дейностите в него.

Всеки трети в България пуши, всеки четвърти употребява алкохол, а над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност, показват данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи, изнесени от неговия директор д-р Христо Хинков. Българските деца започват да пият алкохол от 13-годишна възраст. Същевременно 5-19-годишните със свръхтегло са 19,7 до 26 %, а със затлъстяване 7,5 – 19 %. При лицата от 20 до 59 години свръхтегло има в 12-34 %, а със затлъстяване 7,5 до 29, 1%“, уточни зам.-министър Каменов.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.