Румен Радев

Правната комисия в НС отхвърли ветото върху антикорупционния закон

Агенция Монитор - сряда, 10-01-2018 - 17:18

Депутатите от правната комисия на НС отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Срещу връщането за преразглеждане на текстовете гласуваха 10 народни избраници, а други 7 защитиха противоположната позиция.

Законът бе приет от НС на 20 декември 2017 година, а девет дни по-късно бе наложено и ветото върху него. Един от мотивите за това бе съмнението около гарантирането на независимостта на бъдещия мегаорган, който трябва да бори корупцията.

Зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов припомни пред депутатите, че в мотивите на указа, се оценяват положително изпълнените процедури по обществено обсъждане. „Тази оценка прави безспорен извода, че при подготовката на закона са обсъдени всички възникнали мнения, при условията на максимална публичност. Считаме, че са отчетени становищата както на професионалната общност, така и на гражданското общество”, коментира зам.-министърът.

Междувременно самият Радев контрира, че отхвърлянето на ветото показвало, че няма политическа воля за борба с корупцията. Според него приемането на закона нямало да доведе до очакваните резултати.
Очаква се ветото да бъде обсъдено и гласувано от депутатите в пленарната зала тази седмица.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.