След анализ на 187 услуги, ще има промяна в 113 от тях.
pixabay.com
По предложение на министерство на икономиката

Променят таксите за 88 административни услуги

агенция Монитор - четвъртък, 15-06-2017 - 11:36

Таксите за 88 административни услуги ще бъдат променени. От тях при 67 ще има намаление, а останалите 21 напълно ще отпаднат. Това става ясно от съобщение на министерство на икономиката, измененията са във връзка с поетите ангажименти от икономическият министър Емил Караниколов за облекчаване на административната тежест за бизнеса. В тази връзка се предвижда промяна в 60% от услугите предоставяни от Министерството на икономиката и второстепенните разпоредители към него. Измененията включват отпадане на услуги, намаляване на изискуемите документи, намаляване на такси, съкращаване на срокове и служебно предоставяне на информация.

Направен бе анализ на общо 187 услуги предоставяни към момента от Министерството на икономиката и второстепенните разпоредители, като са предложени са промени в 113 административни услуги, информират още от ведомството. При 88 ще има промяна в таксите, други 15 услуги и режими са предложени за намаляване на изискуемите документи, а 8 от услугите и режимите напълно ще отпаднат. Сроковете предложени за намаляване са 23, а служебно предоставяне на изискуемите документи са 14 на брой.

В резултат от намалението на таксите, по данни на администраторите на режими, се очаква редуциране на пряката финансова административна тежест за бизнеса с около 200 хил.лв. годишно. В резултат от оптимизацията на предоставяните услуги се очаква многократно по-голямо намаление на разходите на бизнеса свързано с намаляването на броя изискуеми документи, съкращаване на сроковете, предоставяне на всички възможни начини на плащане (по банков път, през ПОС терминали) на административните услуги, които са обект на извършения преглед.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.