Най-голямото здравно заведение в региона е пред закриване, шефът му хвърли оставка

Болницата във Враца изпадна във финансов колапс

РАЙНА ТОШЕВА - понеделник, 02-10-2017 - 15:30

Врачанската болница е пред закриване, ако не стане чудо. Изправен пред невъзможността да се справи с финансовия колапс, в който изпадна най-голямото здравно заведение в регионау, изпълнителният му директор Орлин Цветков хвърли оставката си. Той пое за втори път поста преди една година с намерението да измъкне затъналата в дългове лечебница. Но въпреки, че някои от отделенията бяха закрити и влезе в ход стратегия за икономии, заварените от него 12 милиона лева борчове, останаха да тежат като воденичен камък над дейността на болницата. На камък удари и намерението да се изтегли 8 милиона лева заем за погасяване на по-голямата част от задълженията, защото нито една банка не се нае да го отпусне. Това накара над 200 фирми, към които болницата има задължения, за пореден път да запорират сметките й.

Решението си да подаде оставка Орлин Цветков е взел след като преди дни здравният министър проф. Николай Петров дойде във Враца, но не пое конкретни ангажименти държавата да помогне на здравното заведение. Цветков е уведомил за напускането си и шефът на РЗИ – Враца д-р Орлин Димитров. В писмото си до него той сочи, „че е възможно да настъпи реорганизация на здравното обслужване на населението във връзка с финансовите проблеми, които има болницата”.

Персоналът на стационара също е на нокти. Наскоро медиците са получили едва 60 процента от заплатата си за месец юли.

Във вторник Орлин Цветков, който е в едномесечен срок на предизвестие, има среща в здравното министерство и ще направи опит да убеди ведомството, че болницата във Враца има спешна нужда от държавна помощ.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.