Под минус 15° С нищо не помага срещу сняг и лед

Ръсим по тон луга на всеки километър

Васил Нанчев - вторник, 17-01-2017 - 19:11

По пътищата е хвърлена 2 пъти повече сол, което предизвика дефицит

От половин до един тон луга трябва да се ръсят на километър по пътищата в големите студове, предвиждат нормативите.

„За този химикал трябва да се използват от 80 до 150 грама на квадратен метър от пътя”, обясни за „Монитор” проф. Петър Стефанов, УАСГ. „Количествата луга и сол зависят от температурата на въздуха и състоянието на настилката, дали е пресен снеговалеж, или вече пътят се е заледил. Обикновено се използва натриев двухлорид (сол) и магнезиев двухлорид (луга), който е отпадъчен продукт от производството на морска сол или калциев двухлорид. За солта количеството е от 20 до 75 на кв. м”, добави той. По думите на експерта обаче при температури под минус 15 градуса нищо не помага - нито луга, нито сол.

„От началото на зимата по пътищата на страната е хвърлена двойно повече сол, отколкото за същото време на миналата година”, съобщи за „Монитор” Русанка Петрова, управител на най-голямата фирма в България за внос на продукта. Тя се позовава на нарасналите поръчки от страна на фирмите за пътна поддръжка.

 

Четете подробности в хартиеното издание на "Монитор"!

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.