Фолклорната група в Кошов редовно участва със зимния ритуал на национални събори на народното творчество.
СНИМКА: АВТОРЪТ /архив/

Ритуалът „Джамал” отново се изпълнява в Кошов

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - неделя, 07-01-2018 - 12:28

За първи път от много години насам старинният ритуал „Джамал” се пресъздаде в русенското село Кошов. Макар че местната самодейна фолклорна група редовно участва със зимната маскарадна игра на събори на народното творчество и печели награди, в самото село ритуалът не се е изпълнявал.

„Решихме да поправим този пропуск и на днешния Ивановден да възродим традицията. Двайсет души участват в ритуала, има и жени, въпреки че в миналото е пресъздаван само от ергени, водени от женен мъж”, обясни кметът на Кошов Михаил Маринов.

През 2010 г. маскарадната игра „Джамал”е вписана в националната представителна листа за нематериално културно наследство „Живи човешки съкровища - България”. Главно действащо лице е митичното същество Татунчо, който изпълнява ритуален танц. В маскарадната дружина участват мъже, въоръжени с дървени саби, за да гонят злото. Ролята на Татунчо се изпълнява от двама души, върху чиито рамене се слага дървена стълба, а върху нея се намята чул, украсен с шарени черги, пуканки, сушени чушки, клонки, царевица. Когато митичното същество влиза в селото с водача си, отива най-напред при кмета да се предствави и да го пита разрешава ли му да играе. „Имаш ли пашапорт”, го пита кметът. „Идваме от влашка земя”, казва водачът и подава документ.

Ритуалът се е изпълнявал в периода след Мръсните дни, за да създаде ред след хаоса, настъпил с края на старата година. В първите години на социализма маскарадната игра е сметната за примитивна и забравена. Възстановена е отново през 1970 г. от трима мъже в Кошов – Неделчо Маринов, Димитър Дочев и Дечо Тодоров.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.