Лекарите във Враца пак без заплати, пишат на премиера

РАЙНА ТОШЕВА - сряда, 13-12-2017 - 14:20

Плашат, че ще спрат работа по Коледа

„Неритмичното и частично изплащане на трудовите възнаграждения на персонала повиши социалното напрежение в навечерието на Коледните и Новогодишни празници”. Това се казва в отворено писмо на Медицинския съвет на врачанската болница, което само за няколко часа е подкрепено със 180 подписа. То е адресирано до премиера, министрите на здравеопазването и финансите, народните представители от Враца и председателят комисията по здравеопазване в НС и е във връзка с създалата се повторно критична ситуация в лечебното заведение.
В него медиците сочат, че болницата е структуроопределяща в системата на здравеопазването за областта. В лечебното заведение функционират уникални по рода си отделения за региона - по трансфузионна хематология, клинична лаборатория и по образна диагностика с осигурен 24-часов режим на работа и единственото спешно приемно отделение, което е и елемент от националната сигурност.
Обичайно по време на празници болницата е единственото работещо лечебно заведение в областта. Преустановяването на дейността му ще блокира цялата система на здравеопазването в този край на Северозапада. Медицинският колеж също ще преустанови своята дейност, тъй като болницата е единствената му база за обучение.
Медиците настояват за спешни мерки и поставят ултиматум, че ако не получат отговор на въпросите си за бъдещето на здравното заведение и не получат заплатите си преди Коледа, ще преустановят работа.
”Искаме да знаем истината и дългосрочната визия относно бъдещето на МБАЛ „Христо Ботев“. Не искаме тази агония да продължава”, се казва още в писмото на белите престилки.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.