Мая Манолова: EVN да опрости сметките за ток на пострадалите в наводнението

Елена Анастасова - вторник, 07-11-2017 - 17:10

ГЕРБ дарява 100 000 лв. от субсидията си

Електроснабдителното дружество EVN да опрости ноемврийските сметки за ток на семействата, чийто домове бяха наводнени, призова омбудсманът Мая Манолова, след като пристигна в района на бедствието и лично се запозна с пораженията. Тя допълни, че ще изпрати официално писмо до ръководството на EVN с молба компанията да опрости сметките на най-пострадалите домакинства. 

"Очаквам ръководството на EVN да прояви социална чувствителност и да подкрепи хората, които и без това плащат ежемесечно и допринасят за огромните печалби на това дружество. С кмета на Камено - Жельо Вардунски се разбрахме, че в оперативен порядък той ще е готов със списъка с адресите на къщите, чиито сметки за месец ноември ще настояваме да бъдат поети от EVN. Надявам се на незабавна реакция. В момента скъпо струваща техника стои без да бъде ползвана, защото хората просто не могат да си позволят 100 или 200 лева за ток", заяви Манолова и допълни, че  сумите не са големи. Според предварителни изчисления ставало въпрос за сметки между 36 и 57 лева. 

БЧК е предоставила техника за подсушаване на наводнените къщи и за абсорбиране на влагата, но тя стои неразпечатана. Хората не смеят да я ползват от страх, че ще натрупат големи сметки за ток, които не могат да си позволят, обясни същността на проблема омбудсманът. 

Мая Манолова допълни, че са необходими законодателни промени, които да защитят пострадалите при подобни бедствени ситуации. 

"Смятам, че не трябва да чакаме на дарения или на солидарността на хората. Необходим е законов регламент, който да казва по какъв начин да се обезщетят пострадалите при подобни бедствия. Едно от решенията е застраховането, но предвид бедността на хората в България, това е по-трудният път. Държавата трябва да се намеси и браво на правителството, че се е включило с 1 млн. лв., които да бъдат разпределени между двете най-пострадали общини – Камено и Бургас. Тези кризисни ситуации трябва да имат ясна законова регламентация, за да не чакаме на добри жестове", заяви Мая Манолова.  До момента  националната благотворителна кампания на БЧК е събрала 251 000 лева. 

"От националната кампания "Великден за всеки" останаха  30 000 лева, които ще предоставим за основно ремонтиране на  детската градина в с. Черни Връх", каза омбудсманът. 

Междувременно  бургаските депутати от ГЕРБ обявиха, че ще дарят на пострадалите 100 000 лв. от партийната си субсидия. 

"По искане на структурата на ГЕРБ-Бургас към изпълнителната комисия на партията и Бойко Борисов, ще бъдат отпуснати 100 000 лева. Средствата са от партийната субсидия на ПП ГЕРБ и ще бъдат разпределени по равно за двете общини – Бургас и Камено", заяви областният координатор и народен представител  Димитър Бойчев. С дарената сума ще бъде закупена приоритетно бяла техника - хладилници, готварски печки и бойлери. 

Кампанията продължава на 10 ноември с голям благотворителен концерт. Той ще събере на сцената на НХК звездите Веселин Маринов, Стефан Диомов с Петте сезона, група Four с Преслава Минасян и Танцов състав „Здравец“ – гр. Камено. Събитието ще започне още в 17.00 часа с благотворителен базар, на който ще се продават коледни сладки и соленки и сувенири. Всички събрани средства от благотворителния концерт с базар, ще бъдат дадени за нуждите на деца от семействата на пострадалите при наводнението в общините Бургас и Камено.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.