Снимка Авторът

Хижарят на Бузлуджа: Чинията си е туристически продукт

Христо Христов - неделя, 16-07-2017 - 13:20

„Монументът на върха, или както си му казват от години Чинията си е готов туристически продукт. Грехота е да не бъде използван и вече трето десетилетие да стои затворен и съсипван!“, категоричен е Ивайло Стайнов, който вече една година поддържа хижа „Старата Бузлуджа“ край Историческата поляна.

Ивайло и съпругата му Калина в продължени на 20 години са били жижали в местността Слънчева поляна край Чудните мостове в Родопите.Прехвърлили се в Стара планина привлечени от възможността да разработят един позападнал обект до който обаче има добра инфраструктура. По думите им потокът от туристи към саморазрушаващия се и ограбен мемориал бил непрекъснат. Стотици хора, основно чужденци идвали по всяко време на денонощието , като повечето набирали информацията си от Интернет.

„Идват с раници, с камери, с видеокамери, следват маршрута с помоща на джипиеси. От време на време само някой ще попита защо е такова състотянието.Какво да им отговорим? Вдигаме рамене и чакаме някой да се сети да спре разрухата и държавата да започне да печели от интереса на туристите към обекта!“.

Според Ивайло не минавало вече без да се чуе гласът на алармата, което показвало че някой от гостите е успял да намери пролука в стонабетонните стени на Чинията, чийто портални врати са отдавна заварени по разпореждане на стопанина й, областният управител в Стара Загора.

„Нямам идея откъде знаят тайните входове, навярно има някой който да дава тази информация, но фактът си е факт – намират начин да проникнат вътре и да снимат. Доказателството си е в Интернет, има десетки хиляди кадри от вътрешността. Вече не зная колко са филмите, заснети вътре. Слава богу до сега не е станала някоя голяма беля, да загине или тежко да пострада човек. Дано да продължава така, ама то веднъж стомна за вода, два пъти и накрая ще се чуе...“, коментира хижарят, който в събота посрещна и нагости с прясно приготвена скара няколкостотинте зрители на възстановката по повод 149-та годишнина от гибелта на войводата Хаджи Димитър и четата му на старопланинския връх.Последният , станал публично известен случай е от юни, когато служители на охранителната фирма „Кремък“ ЕООД засекли двама японци да пробват проникване с помощта на специален арбалет и въже през отдавна издънените прозорци.

Сред дошлите за събора-поклонение беше и вицепремиерът Валери Симеонов, който за пореден път похвали старозагорската губернаторка Гергана Микова, че като една Райна княгиня се изправила срещу желанието на БСП да получи за стопанисване Чинията за срок от 10 години.

Към думите му се присъедини и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която заяви: „ Благодаря на пазителя на българските върхове г-н Симеонов затова, че отстоява идеята паметникът на връх Бузлуджа да бъде на всички българи. Благодаря и на г-жа Микова, че също изрази своята категорична позиция по този въпрос. Бузлуджа е историческа памет, която ще остане за поколенията, за нашите деца”.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.