Майстор готвачите у нас с 1200 лева, в Германия им дават 3100 лв.

Медици от Македония спасяват сезона

Румяна Любенова, Ива Димитрова - вторник, 29-03-2016 - 19:21

Търсят пенсионери да лекуват туристи в курортите

Лекари от Македония спасяват сезона през това лято заради хроничния недостиг на медицински кадри у нас. Това заяви за „Монитор“ зам.-председателят на местната организация на БЛС д-р Пламен Панайотов.

Търсенето на лекари е постоянно, но през летния сезон проблемът става много голям. Разчита се на медици в пенсионна възраст от вътрешността на страната, а тази година и от Македония, коментираха браншовици.

Напълно липсват реаниматори и анестезиолози. Пред този проблем ще се изправят и арендаторите на плажовете, които са длъжни да имат сключени договори с медици за обслужване на плажните ивици. Някои смятат, че това е проблем на държавата, която трябва да отпусне бройки и финансиране за тях.

Сред най-търсените за работа по Южното Черноморие са миячи, хигиенисти и продавачи на еротични стоки. Продавачки на бански и плажни стоки, персонал за ресторанти и камериерки за хотелите се търсят на пожар, като изискванията са свалени, за владеене на езици дори не става въпрос.

Над 45 фирми от туристическия бранш по Българското Черноморие потърсиха кадри на специализирана борса в Добрич, която ежегодно организира бюрото по труда. Наред с фирми от цялото Черноморие в борсата участва и Военното окръжие, което пък набира наборници за военна служба.

Тази година Албена вдигна заплатите с 10-15 на сто за различните позиции, всички останали колеги от бранша на север от Албена увеличиха работните заплати с над 15%, стана ясно на изложението.

„За летния сезон се набират майстори готвачи със заплащане от 800 до 1200 лв. според категорията на обекта и квалификацията и уменията. Шеф-готвачите се наемат със стартова заплата от 1200 лв., като там таван няма. Стартово бармани и сервитьори се наемат за 500 лв. работна заплата”, каза Димитър Димитров, шеф на регионалната браншова структура на хотелиерите и ресторантьорите.

За сравнение между 2600 и 3100 лв. предлагат ресторанти в Германия на опитни готвачи. В Италия майсторите на черпака ще получат между 2300 и 2800 лв. Същите са възнагражденията и в Испания.

 

Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор"!

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.