Кметът на Стара Загора Живко Тодоров гласува в неделя на референдума и заяви , че ще търси премиера Борисов за намирането на оптимално решение по казуса „Бедечка“
Христо Христов

Стара Загора обърна гръб на референдума за Бедечка

Христо Христов - неделя, 18-06-2017 - 17:27

200 000 лв струва допитването, прокуратурата атакува като незаконен въпроса

Едва 11,85 на сто 143 172 – та пълнолетни жители на Стара Загора са отишли да гласуват до към 17,00 часа в неделния местен референдум , съобщиха от Районната избирателна комисия.

Членовете й очакваха активността леко да се покачи, но едва ли щяла да достигне дори резултатите от предното допитване през 2013 година, когато старозагорци трябваше да изразят мнението си за съдбата на армейският изпитателен полигон край село Змеево.

Тогава до урните отидоха 19,4 на сто от имащите право на глас, а законът изисква участието на поне 40 на сто от имащите право на глас.

В неделя Стара Загора трябваше да каже дали от общинската хазна да бъдат похарчени 33 млн лв, с които да бъдат отчуждени над 400 дка частни парцели и върху тях да се оформи парк или върху същите терени по поречието на Бедечка да израсне нов жилищен квартал.

Темата нажежи общественото пространство преди малко повече от година. Едни срещу други застанаха екозащитници и няколкостотин собственици на реституирани от съда през 90-те години на ХХ имоти.

Екозащитниците настояваха да бъде спряно строителството и зоната да остане парк , въпреки законно утвърден и необжалван от никого навреме подробен устройствен план. Собствениците пък припомняха, че години наред са водили дела, плащали са данъци и че отнемането на собствеността им ще бъде в нарушение на конституцията.

В крайна сметка се стигна до отстраняването на главния архитект на общината Иван Кирчев с мотива, че съпругата му е участвала в проектирането на ВИП-квартал в спорната зона. Последва налагането на мораториум върху строителството до разработването на нов подробен устройствен план. В административния съд веднага заваляха оспорвания.

Решението за допитване дойде по идея на кмета Живко Тодоров, който е категоричен че крайното решение по казуса трябва да дойде от жителите.

200 000 лв ще струва на общинската хазна допитването, сумата била пренебрежимо малка на фона на 33-те милиона лева, коментираха старейшините.

Опоненти на референдума пък смятат, че само срещу 20 000 лв е можело да се направи представително социологическо проучване за нагласите на жителите.

Атака срещу формулировката на въпроса предприе и районната прокуратура с аргумента, че законът не позволява чрез допитване да се решават въпроси, свързани с разходването на бюджетни средства. Съдът отказа да спре предварителното изпълнение на общинското решение, делото е насрочено за 28 юни.

„Референдумът е проява на демокрацията. Смятам, че по толкова важен въпрос хората трябва да се произнесат. Веднага след като станат ясни резултатите ще търся среща с премиера Борисов, за да намерим възможно най-оптималните варианти за решаване на казуса. Смятат, че може да се отиде към замяна на частните парцели с държавна собственост...“, заяви след като гласува в неделя кметът Живко Тодоров.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.