Самостоятелно мобилно VR устройство от HTC

Агенция Монитор - сряда, 15-11-2017 - 12:02

HTC официално представи Vive Focus, самостоятелно мобилно устройство за виртуална реалност, което не е необходимо да се свързва с компютър или смартфон, подобно на Oculus Go на Facebook.

Vive Focus ще бъде оборудван с CPU Snapdragon 835, също като повечето висок клас смартфони през 2017. Устройството предлага проследяване 6 степени на свобода (6DoF), така че ще може да проследи потребителя, докато се движи из стаята, за разлика от други безжични устройства, като Google Daydream View, които могат само да засекат в коя посока гледа потребителя.

Проследяването се извършва от камери и сензори на самото устройство, а не отделни проследяващи устройства, разположени в помещението, в което се намира потребителя.


През последните няколко години е възможно VR устройствата да се разделят на задвижвани от компютър, като HTC Vive и задвижвани от смартфон, като Samsung Gear VR. Устройствата използващи компютър предлагат по-усъвършенствани игри и по-добри визуални ефекти, докато мобилните модели нямат кабел и са много по-евтини.

Сега в устройства като HTC Vive Focus и Oculus Go, производителите поставят компонентите на смартфона вътре в самото устройство, правейки телефона ненужен. Тези устройства ще по-удобни и на по-ниска цена, но все пак няма да могат да съответстват на производителността на устройствата задвижвани от компютър.

Focus се доставя с контролер с 3 степени на свобода с вграден тъчпад, така че да може потребителя да посочва и клика върху обектите във виртуалното пространство. Други детайли липсват, освен че екрана ще е AMOLED с висока разделителна способност, като HTC потвърди, че устройството първоначално ще бъде пуснато в продажба само в Китай през 2018 г. и ще последва от по-широко разпространение в края на годината.


HTC казва, че Vive Focus ще работи с отворена платформа, която нарича Vive Wave, предназначена да улесни разработчиците да създават VR приложения и игри на множество устройства, като има за цел да намали част от разделянето на софтуера на VR пазара, особено в Китай.

Устройствата за разработчици вече са достъпни чрез сайта на HTC и над 100 разработчици вече работят по съдържание за Vive Focus, според компанията. Устройството също така ще има достъп до съществуващия вече магазин за VR апликации Viveport.


В същото време от HTC са прекратили разработването на самостоятелно устройство съвместимо с Daydream, разработвано с Google и предназначено за пазара в САЩ.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.