Доц. Василев обсъди с колеги работата на новия център
Монитор
Целогодишно в Александровска болница

Преглеждат безплатно за болно сърце и хипертония

Силвия Николова - понеделник, 27-03-2017 - 15:29

Безплатни прегледи на сърцето и сърдечно – съдовата система започват целогодишно в новооткрития HISPA -център в Александровска болница. Той е единственият за Източна Европа, в който ще се осъществява профилактика, диагностика и лечение на хората с повишен сърдечно-съдов риск. Това съобщиха от лечебното заведение и уточниха, че той се създава към Кардиологичната клиника на болницата, която е ръководена от доц. Добрин Василев.

В последните години се наблюдава известно снижаване на смъртността от сърдечен инфаркт в резултат от въведеното в България модерно лечение на острия коронарен синдром в разкритите в страната лаборатории за инвазивна диагностика и лечение, каза доц. Василев.

Той допълни, че идеята е чрез създаването на центъра да преустановят кампаниите с безплатни прегледи и пациентите да могат всеки ден да разчитат на внимание и грижа. За целта те ще бъдат записвани в скрининг листа.

В България смъртността от сърдечно-съдови заболявания е 65-66% от общата смъртност, като в 80 на сто случаите са свързани с високо кръвно. Продължителността на живота у нас е с около 15% по-ниска от средната за Европа, като в 70-80 на сто това също се дължи на сърдечносъдовите заболявания, каза още доц. Добрин Василев.

До момента HISPA-центровете в Европа, като новооткритият в Александровска болница са 42.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.