100 лева за жива елха в саксия

Ели Крумова - четвъртък, 01-12-2016 - 16:44

Живи елхи в саксии за по 100 лева пуснаха от днес търговци в Пловдив. Дръвчетата се продават на паркингите на някои хипермаркети, като все още разнообразието на размери и видове не е голямо.

Най-евтините живи елхички струват по 50 лева. Най-малкият размер сребрист смърч струва пък 60 лева. „Освен ели, предлагаме сребрист и обикновен смърч, а от петък ще имаме и борчета, но най-много се търсят елхичките, тъй като те издържат най-дълго време”, казват продавачи от паркинга на хипермаркет в район „Централен”. По думите им дръвчетата са докарани от разсадници в Родопите и имат изрядни документи. Заради това дръвчетата в саксии след Коледа могат да бъдат засадени и със сигурност ще се хванат. „Имам много колеги, които слагат в саксия отсечени дръвчета и ги продават по-скъпо. Но при нас няма такова нещо”, отсичат продавачите. отрязаните елхови дръвчета вървят от 30 лева нагоре, в зависимост от големината, височината и вида си. Кръстачките към дръвчетата са по 3 лева, но има клиенти, които не искали, защото си имат. Продават се също клонки - наръч от тях струва между 3 и 8 лева. "Утре очакваме и клонки с шишарки", пояснява търговката. Хората ги слагали по стените, като ги закрепвали с пирончета.

Експерти препоръчват засаждането на живите елхички да става през февруари- март и да не бъде в момент, в който земята е скована от студ, тъй като дръвчетата нямало да се хванат.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.