Горският пожар в Родопите овладян, двама са арестувани (обновена)

Агенция Монитор - събота, 30-07-2016 - 09:10

Опасност огнената стихия в Родопите да се разрасне отново има, поне докато не падне първият сериозен дъжд в района.

От вътрешното министерство информират, че са предприети всички действия за овладяване на пожара на територията на Държавно горско стопанство-Ардино. Той е локализиран и потушен, но продължава следенето, тъй като метеорологичните условия са благоприятни, а и има отделни тлеещи огнища. Днес вертолети продължават облитанията над района до окончателното потушаване на огнищата.

Една от версиите е, че пожарът е тръгнал заради дървосекачи в района. За момента има двама задържани. При пожара няма пострадали хора.

Огънят засегна над 1000 дка ниска растителност и лесонепригодни площи. Вчера премиерът Борисов разпореди на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", да бъдат положени всички усилия пожарът да бъде овладян и при необходимост да бъде включена допълнителна техника и да се осигурят още екипи.

140 служители от МВР, горски служители на Регионална дирекция по горите-Кърджали и ДГС-Ардино и доброволци работиха за прекратяване на разрастването на огъня. В погасяването на пожара участваха още два хеликоптера, 10 пожарни, две водоноски, един булдозер и четири трактора.

В гасенето на пожара в Ардино се включиха над 180 души, в тях нямаше представители на неправителствените организации. Те останаха длъжни на сектора. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” зам.-министърът на Земеделието и храните с ресор „Гори” доц. Георги Костов във връзка с последните пожари. Той коментира, че в гасенето на пожара най-многобройни са екипите на горското стопанство и на съответните противопожарни служби. „Служителите от горските стопанство не са само от локалното горско стопанство в Ардино, а има и екипа на цялото Южноцентрално предприятие с помощи от Югоизточното предприятие и Регионалната дирекция по горите. Общият брой на горските, които помагат в гасенето на пожара за последните 24 часа, откакто е възникнал, са над 180 души, които работят на смени. Около 70-80 души от пожарната и 30-40 души от военните”, каза още зам.-министърът. По думите му е имало и доброволци от фирмите, които обработват горските масиви, како и такива от местното население. „Най-важното е, че нямаме жертви и наранявания на хора, което беше първа задача на екипите. Много искам да благодаря на екипите на хеликоптерите от авиобаза Крумово, без чиято решаваща помощ вчерашния огромен и страховит пожар нямаше да бъде овладян. Трябва да изкажа личното си разочарование от гледна точка на подкрепата, която намираме или по-скоро не намираме от страна на гражданското общество в лицето на неправителствените организации, които смятам, че остават малко длъжни към горската гилдия и тези, които опазват горите и са на първа линия, когато е необходимо”, заяви още доц. Георги Костов.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.