Фондацията „Нашите недоносени деца” е предоставила 2 специални стола за кенгуру грижа на неонатологията
УМБАЛ "Пловдив"

Откриват първата семейна стая за недоносени бебета в Пловдив

Ели Крумова - четвъртък, 16-11-2017 - 14:05

Първата в Пловдив семейна стая, в която родителите на недоносени бебета ще имат възможност за уютен контакт със своите недоносени рожби, отваря врати в УМБАЛ „Пловдив”, съобщи д-р Диана Аргирова, началник на Отделението по неонатология. Тя уточни, че това е третата семейна стая, която отваря врати в страната. Първите две са в София и във Велико Търново. Стаята в Пловдив е създадена, благодарение на семейство дарители от града на тепетата. Инициатор за създаване на специалната семейна стая са експертите от фондация „Нашите недоносени деца“, с които екипът на лечебното звено партнира успешно от доста време.

Всяка година през отделението по неонатология преминават средно по 250 бебета, дошли на бял свят с тегло под 1 кг. Най-малкото е момиченце от Пловдив, родено 650 грама, каза д-р Аргирова. „Все повече са недоносените деца, които лекуваме тук, а нашият стремеж е да осигурим възможно най-качествените грижи, с които да им гарантираме пълноценен живот, когато пораснат”, допълни тя. Част от тези усилия е въведената рехабилитация за недоносени, която започва, след като бебето стигне тегло от 3 кг и продължава, докато проходи. Посредством гимнастиката се преодолява двигателният дефицит и се развиват физическите им умения. До момента в резултат на специалните комплекси вече има 3 проходили деца. В помощ на родителите в отделението работи и психолог, който консултира ежедневно майки и татковци, които имат нужда от психологическа подкрепа.  

Плод на сътрудничеството между УМБАЛ „Пловдив“ и фондация „Нашите недоносени деца“ е и кенгуру грижата. Този здравословен подход, известен още като „кожа до кожа“, който запазва близостта на бебето до майката, помага на недоносените деца много по-бързо да излязат от критичното състояние – от кувьоза да бъдат изведени на термолегло, а след това изписани вкъщи, обясни д-р Аргирова. Фондацията е предоставила 2 специални стола за кенгуру грижа на неонатологията.

Това не е единственото дарение на „Нашите недоносени деца“ – донесени са шапчици за малчуганите, изплетени от 700 доброволци, октоподчета за кувьозите, които наподобяват пъпната връв, както и покривала за кувьозите, които се поставят в определени часове, те играят важна роля за неврологичното развитие и спасяват децата от проблеми с проговарянето и обучението по-късно.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.