Румяна Арнаудова: Частната охрана в селата може да доведе до разпад на държавността

Агенция Монитор - вторник, 13-03-2018 - 08:32

Разпоредбите, които се атакуват пред Конституционния съд от главния прокурор Сотир Цацаров, регулират основно правомощията на държавата да осигури и обезпечи обществения ред и националната сигурност. Това каза пред БНТ, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод искането му за обявяване за противоконституционни на разпоредби от Закона за частната охранителна дейност, обнародвани на 30 януари. 

"В Конституцията излишно е предвидено, че осигуряването на обществения ред е изключително правомощие на МС и МВР. Прехвърлянето на тези правомощия на частно-правни субекти, на практика е налице възможност да се стигне до разпад на държавността. С този закон се касае за засягане на суверенитета на Република България и до нарушаване на основни принципи на правовата държава. Извън основните аргументи за прехвърляне, недопустимо на правомощия на частно-правни субекти е налице опасност при недостатъчно прецизна правна уредба до неправилно приложение на закона, до ограничаване правата на българските граждани до опасност да се влияе върху техния живот от лица, на чиято преценка законодателят остава дали да се намеси, в кои момент да вземе мерки за обществения ред", заяви Арнаудова.  По думите й налице са множество опасности, които засягат правата на всички български граждани.

"Недопустимо е отново да бъдат натоварени с допълнителни финансови средства за охраняване на техния живот, здраве и имуществото им. Това е дейност, която им се полага по Закон от органите на МВР", коментира говорителят на главния прокурор. Според нея българските граждани ще бъдат поставени под зависимост от лицата, които е избрал конкретния кмет да охранява съответната урбанизирана територия.

„Експертните заключения са категорични, че единствената причина за възникване на пътно-транспортно произшествие е високата скорост, с която са се движили, и навлизането в района на гарата с двойно по-висока скорост. Не е налице каквото и да е съпричиняване, нито технически проблем по инфраструктурата и това категорично беше установено още в досъдебното производство", коментира пред Нова ТВ Арнаудова по повод новата експертиза на превозвача "Булмаркет" за трагедията в "Хитрино". "Нямаме информация за състоянието на релсовите железни пътища на територията на страната, която да доведе до необходимост до намеса от страна на прокуратурата”, добави Арнаудова.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.