СНИМКА: АВТОРЪТ
В Русе наградиха моряци за 138-годишнината на Военноморските сили

Седем фирми искат да строят два патрулни кораба за военния ни флот

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - понеделник, 07-08-2017 - 17:58

До четири години плавателните съдове ще са на въоръжение

Седем фирми участват със свои проекти за строителството на два многофункционални патрулни кораба за нуждите на Военноморските сили /ВМС/ на България. Това съобщи днес в Русе командващият на ВМС контраадмирал Митко Петев. Шест от фирмите са чуждестранни – от Германия, Испания, Великобритания и други европейски страни, а една е българска.

Контраадмирал Петев уточни, че това е един от приоритетните проекти на ВМС, който трябва да подобри състоянието на военноморската техника. Тази есен ще се проведе оценка на предложенията, след което ще се сключи договор за строителството на двата кораба. Осигурени са общо 820 милиона лева за строителството и за други съпътстващи дейности. До четири години многофункционалните кораби ще бъдат на въоръжение, обясни командващият на ВМС. Ще бъдат модернизирани три фрегати, така че в следващите 15 години да служат надеждно.

„Ние имаме нужда от четири такива многофункционални кораба, но все пак се съобразяваме с финансовото състояние на страната”, каза контраадмирал Петев.

Той посочи, че в момента морското образование е в подем и тази година шестима души се борят за едно място във Военноморското училище във Варна. Общо 3100 души се обучават в него – 90 курсанти за военния флот и около 3000 студенти. Контраадмирал Петев направи сравнение с 1989 г., когато в училището са трупали знания 1200 души. Жените в момента са 12 процента от общия брой на курсантите.

Контрадмирал Петев е в Русе за началото на тържествата по повод 138-годишнината на военноморските сили на България. Началото им се слага в крайдунавския град през 1879 г. със създаването на Дунавската флотилия. По традиция кметът Пламен Стоилов награди отличили се моряци. В следващите дни тържествата ще продължат в Балчик, Варна и Бургас.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.