11 роми ще бъдат съдени за нападението над деца гребци, родителите им и треньорите им в Асеновград
Авторът

11 роми на съд за нападението на деца гребци

Ели Кру­мо­ва - четвъртък, 14-09-2017 - 13:14

11 роми от асеновградската махала „Лозница” ще отговарят пред съда за нападението на деца гребци, техните родители и треньори, съобщиха от районната прокуратура в Асеновград. Обвиненията срещу нападателите са за закани за убийство и за нанасяне на средна телесна повреда.

На 26 юни 2017 г. част от ромите били край язовир „40-те извора“ до Асеновград, където тренировки провеждали деца от спортен клуб по гребане. Там имало и други хора, които се занимавали с риболов или били на плаж. В един момент гребкиня паднала във водата и не могла да се качи обратно на лодката, което се случило близо до брега. Поради тази причина четирима от обвиняемите започнали да се подиграват на децата, да обиждат, като отправяли неприлични реплики. Треньорите се намесили, а ромите започнали с различни предмети да удрят гребците. След като конфликтът бил потушен, децата и треньорите се качили в автобус и потеглили към Асеновград. От съображения за сигурност автобусът не спрял на първата спирка, а на втората, където част от пътуващите слезли. В това време от автомобил изскочили няколко от ромите, които носели тръби и арматурни железа и нападнали отново децата. Част от спортистите тръгнали към болницата в Асеновград, където ги пресрещнали други от обвиняемите. Те също хвърляли камъни, удряли хлапетата и родителите им с дъски и прътове, като им се заканвали да им режат главите.

По делото са извършени съдебно-медицински експертизи за нанесените телесните повреди. Установено, че две от момчетата от спортния клуб, на 15 г. и на 16 г., са имали нанесени средни телесни повреди. Единият  от тях е получил фрактура на китката на ръката, а другият е имал два счупени прешлени.

Предстои Районен съд-Асеновград да насрочи съдебно заседание по делото.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.