Четците на пръстовия идентификатор имат и слот за Е-карта
Монитор
Вместо пръстови отпечатъци в болниците

Чекират неподвижните пациенти с Е-карта

Силвия Николова - вторник, 12-04-2016 - 16:18

И съседката с право да взима безплатните лекарства от аптеката

Неподвижните пациенти в болниците няма се приемат с пръстов отпечатък. Това ще важи и за тези на легло, които се лекуват вкъщи и им се полагат безплатни и с намаление лекарства. За тях се предвижда да бъдат направени електронни карти, съобщи вчера заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. В момента се разработва самата карта, уточни той.

Тя ще се издава предваритено от съответната районна здравна каса, към която принадлежи адреса, на който живее пациентът. Тя ще дава достъп и на роднини, както и на посочени от болния лица, например, съседката, която ще ходи в аптеката вместо него да му взима безплатните или отпускани с намаление медикаменти.

Заместник-министър Пенков поясни, че този вариант няма да създаде технически проблем на НЗОК, тъй като самите четци, с които се използва пръста като пин код, имат и слот за електронна карта.

Когато пациентът е докаран в спешното приемно отделение, след катастроха, инцидент или в криза от някакво заболяване, първо ще му се оказва реанимационна помощ, а едва след това ще се прави идентификация с пръста, каза още той.

Д-р Пенков каза още, че на 100% са усвоени от бюджета на касата предвидените средства за плащания на болниците, лекарите от доболничната помощ, изследвания и лекарства. Това прави приблизително 800 млн. лева.

По думите му „няма грандиозни надхвърляния с изключение малко повишение в разходите за лекарствата, най-вече за онкоболните и медикаментите за домашно лечение”. Той обясни близо 10-процентното увеличение на парите за медикаменти с повишаващата се заболеваемост в страната и застаряващото население, както и с иновативните лекарствени продукти, които навлизат у нас и са по-скъпи.

Ние сякаш се грижим много повече за лечението, отколкото за профилактиката. На нея трябва да се залага повече, за да се спестят усложнения на пациентите, а на здравната система средства, каза още д-р Бойко Пенков. Как точно и с какви пари да се осигури по-добра профилактика на населението ще обсъждат в следващите седмици надзорниците на касата.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.