Устройството влезе на 24-часово дежурство в града и около него

Лазерният радар с дузина нарушители на премиерата в Шумен

КРАСИМИР КРУМОВ - понеделник, 12-03-2018 - 15:25

Честитките за шофьорите готови още на следващия ден, снимките пристигат в КАТ преди катаджиите

Една дузина шофьори бяха засечени с превишена скорост само за четвърт час по време на премиерата на новия мобилен лазерен радар  ARH CAM-S1. Триногата беше позиционирана по средата на пътя Шумен - Дивдядово след ограничение от 50 километра в час, а апаратът беше настроен да лови нарушителите от 64 км/ч нагоре. Първи изгоря шофьор от Търговище, който за превишение от 36 километра ще плати 400 лева, най-бавният нарушител мина с 65 км/ч и това ще му струва фиш от 100 лева.
Камерата-радар е произведена в Унгария и е на въоръжение в пътните полиции на редица европейски страни. Разликата между нея и досегашните "апаратчета" в патрулките е, че засича скоростта с помощта на лазерен лъч, автоматично разпознава номера на автомобила и обработва данните за неговия собственик и най-опасното за шофьорите - снима и в тъмната и светлата част на денонощието.
"Новият радар ще улесни административната работа на пътна полиция и контролът ще бъде по-голям." - обясни пред репортери инспектор Веселин Георгиев от сектор "Пътна полиция". Петима полицаи, специализирани по контрола на скоростта са минали обучение в София и в Шумен. Машинката има "далекобойност" 600 метра, може да засича нарушение на скоростните режими в няколко ленти в двете посоки. В момента в който колата се озове на прицел се извършва измерване на скоростта, има инсталиран софтуер, който автоматично разпознава номера на автомобила и съответно впоследствие автоматично изготвя справка за неговия собственик. Камерата има онлайн интернет връзка със сървъра в КАТ. Ако автомобилът премине със скорост над зададената в устройството, възпроизвежда пет снимки и една от тях отива като честитка за шофьора. Докато екипът се прибере в двора на КАТ, фишовете вече са изготвени. "Сега като се приберем, утре можем да изпратим фишовете на шофьорите." - допълва инсп. Георгиев.
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.