България против "Европа на две скорости"

Агенция Монитор - сряда, 08-03-2017 - 14:38

България е за запазване целостта на съюза, която да не се нарушава чрез диференцирана или преминаване към някакъв вид "Европа на скорости". Тази позиция ще защитава България на срещата на държавните ръководители по време на заседанието на Европейския съвет, който трябва да се проведе на 9-10 март в Брюксел.
Именно тогава трябва да се обсъди и Римската декларация за бъдещето на Европа.
Вицепремиерът Деница Златева, която отговаря за БГ председателството на ЕС заяви, че дебатът за реформите на ЕС тепърва предстои, а България има време до края на декември да формира своето виждане за развитието на Европа.
Тя припомни, че т.нар. Бяла книга, представена преди дни от Жан-Клод Юнкер, предвижда 5 сценария, единия, от които е именно разделяне на Европа на ядро и периферия.
"Ние не можем да си позволим допълнително фрагментиране на Европа", каза Златева и уточни, че България е за запазване на единството на съюза.
Темата коментира и външният министър Ради Найденов.
"Петте сценария ги приемете като провокация за размисъл. Има и хибридни варианти, зависи какво решат страните", поясни той и уточни, че нашата страна трябва да участва в интеграционните структури. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.