Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обобщи промените в договора за коцнесия
БГНЕС
София редактира договора за концесията

„Софийска вода“ да налее 365 млн. лв до края на концесията

МАРИЯ НИНОВА - вторник, 16-01-2018 - 14:24

Дружеството предоставя на общината интелектуалната собственост

„Софийска вода“ да направи инвестиции на стойност 356 млн. лв. до края на концесията. Това се предвижда в промени в договора между Столичната община и дружеството, които общинските съветници трябва да гласуват на 25 януари. „С промяната на споразумението се задължава концесионерът да инвестира 200 млн. лв. В периода 2017-2021г. и още 165 млн. лв до края на концесията през 2025 г.“, обясни председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков. Фирмата ще бъда задължена да изплати до 2021г. и два големи заема на предишния оператор на концесията, на стойност 100 млн. лв. Герджиков заяви, че до този момент са обслужвани само лихвите и не е плащан нито лев по главницата. Условието за изплащането на заемите е поставено от кмета на София Йорданка Фандъкова, защото ако концесионера не е гарантирал връщането на парите, е имало опасност задълженията да останат в сметката на Столичната община. “Тези два заема ще бъдат рефинансирани от концесионера, за да се намали лихвеният процент от 5,2% на 1,35% и така ще бъдат спестени минимум 6 млн. лева“, каза Герджиков. Ако това не бъде изпълнено от страна на „Софийска вода“, от „Московска“ 33 ще имат правото да прекратят едностранно договора за концесия.

Промените в договора предвиждат и „Софийска вода“ да отделя по 1,5 млн. лв. годишно за финансиране на ВиК проекти от обществен интерес, определени от Столична община.

Шефът на СОС обясни, че ще бъде изготвен и анекс към договора за процедурите и сроковете за предаване на активите при изтичане на концесията. По думите на Герджиков през 2000 г. при подписването на първоначалния договор със „Софийска вода“ такава процедура не е била заложена. В края на концесията на пък общината ще трябва да бъдат предоставени всички клиентски данни и цялата интелектуална собственост.

От общината са категорични, че промените по никакъв начин няма да повлияят на цената на водата.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.