Приемането на жп стратегията се отлага

Васил Нанчев - петък, 02-10-2015 - 16:20

Стратегията за оздравяване на БДЖ във вида, в който ни е представена не може да бъде приета. Това заяви днес в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов. Преди това той не дойде на насроченото заседание на комисията по транспорт в НС. Това стана причина работата й да продължи много кратко и не по предвидения дневен ред. Преди да бъде обявен преждевременния край на заседанието депутати от левицата призоваха транспортния министър Ивайло Московски да подаде оставка.
„В БДЖ всяка година наливаме по половин милиард лева”, каза още Владислав Горанов. „Проблемите в сектора са много и не могат да се решат с магическа пръчица. Дебатът трябва да продължи. Има резерви за реформи”, смята още той.
Шефът на БДЖ Владимир Владимиров съобщи, че очакваните загуби на превозвача за 2015 г ще са 20 млн. лв. срещу около 50 млн. за миналата година. „БДЖ има нужда от инвестиции в нови влакове за пътническите превози. Разчитаме да бъде подкрепена стратегията. Минималната необходима сума, записана в нея за 7 години е 210 млн. лв. За да имаме обаче железница на средноевропейско ниво са нужни 420 млн. лв. инвестиции. С тези пари ще можем да купим 15-20 модерни влака. Така ще се даде възможност на повече хора да пътуват с влак, а не с автобуси и ще се облекчи автомобилният трафик.