Салваторе Анжело олекна със 7 млн. евро във фирми и недвижими имоти

„Властелинът на ветровете“ на Сицилия – човек на мафиот №1

МИЛАНО. РУМЕН МИХАЙЛОВ, коресподент на “Монитор” в Италия - неделя, 14-05-2017 - 13:46

    Съдът за превантивни мерки срещу мафията в сицилианския град Трапани разпореди да бъде конфискувано в полза на държавата имущество за 7 млн. евро на местния предприемач Салваторе Анжело. Съответно призори вчера униформените служители от Специалния отряд на Корпуса на карабинерите запечатаха четири негови строителни и винарски фирми, вятърни паркове за производство на електрическа енергия и 67 недвижими имота – апартаменти, вили и терени. За магистратите от Трапани Салваторе Анжело е един от най-близките ятаци на укриващия се вече четвърт век от правосъдието бос №1 на „коза ностра“ Матео Месина Денаро, когото издържал в нелегалност с приходите от иначе законната си дейност.
    Според антимафиотите на Италия в предприемаческата си дейност Салваторе Анжело винаги се е съобразявал със стратегията на „боса на босовете“ Месина Денаро за „Сбогом на оръжията!“ в дейността на организираната престъпност в Сицилия и за съсредоточаване на усилията й в развитието на легален бизнес. Така изпълнявайки стриктно инструкциите на своя ментор, Анжело успява да построи с пари от различни трафици и с обществени средства четири вятърни парка за електрическа енергия в Палермо, Трапани, Агридженто и Катания. А преди да бъде вкаран в затвора миналата година, той бил подготвил проекти за реализацията на още осеем, включително и в родното си градче Салеми. Заради активната си работа в сектора пишещото братство на острова го кръщава „Властелинът на ветровете“, а тръгвайки по тази следа прокуратурата разкрива, че голяма  част от припечелените пари отиват за издръжка на Месина Денаро и неговото семейство.
    Ако се вярва на медиите в Сицилия, със запечатването на фирмите на Анжело обръчът около мафиот №1 съвсем се затяга и ако той е в родната Сицилия, както твърдят полицейски източници, залавянето му може да се случи съвсем скоро.
      

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.