За пръв път в университетската болница в Пловдив

Възстановиха счупена тазобедрена става

Силвия Николова - понеделник, 25-07-2016 - 16:11

Лекари от Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив за пръв път в Южна България възстановиха анатомично счупена тазобедрена става, съобщиха от лечебното заведение.

Благодарение на операцията 51-годишен пациент е спасен от бъдеща бързоразвиваща се коксартроза. Тя е била извършена от екип от лекари от Клиниката по ортопедия и травматология и от Клиниката по съдова хирургия на университетската болница, уточни проф. Владимир Ставрев от лечебното заведение.

Пациентът е пострадал при падане от голяма височина. По традиционния до момента метод на лечение той е трябвало да остане на директна екстензия в продължение на 45-60 дни, което обаче след време води до анатомично износване на таза, обясни проф. Ставрев.

Фрактурата е фиксирана с плака през илиоингвинален достъп – непосредствено под бедрените кръвоносни съдове, и лекарите са преминали през т.нар. „короната на смъртта“. В тази зона кръвоносните съдове са по-големи, което прави операцията високорискова, обясни проф. Ставрев. Той уточни, че при евентуално засягане на бедрената артерия или вена кръвозагубата ще бъде приблизително литър и половина за две минути, което може да се окаже фатално за пациента.

Заради сложността на операцията като цяло и заради опасността за кръвоносните съдове се е наложило към екипа от ортопеди да се присъедини и съдов хирург. Операцията е водил д-р Иван Чирпъков, асистенти са били ортопедите д-р Йовко Червенков и д-р Георги Минев и съдовият хирург д-р Яни Захариев. В екипа участва и анестезиологът доц. д-р Маргарита Кадийска от Клиниката по анестезиология и интезивно лечение.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.