Снимка: Theranica

Устройство лекува мигрена

Агенция Монитор - петък, 03-03-2017 - 13:03

Страдащите от мигрена знаят колко неприятно може да бъде главоболието, което понякога продължава до 72 часа.

През последните години се появиха устройства, които са предназначени да лекуват мигрена. Една от най-новите джаджи, която се носи на ръката като маншет за кръвно налягане, показва обещаващи резултати след наскоро проведено изследване.

Устройството Nerivio е изработено от израелската компания Theranica Ltd и се състои от батерия, чип и два електрода, които правят контакт с кожата в горната част на ръката. Компанията твърди, че тези електроди изпращат електрически импулси, които се получават от нервните влакна в рамото и се предават до мозъчния ствол. Така се активират невротрансмитери, които действат като естествени болкоуспокояващи.

Приложение за смартфона на потребителя позволява безжичното управление на устройството, при появата на главоболие, регулирайки силата на импулсите.

В проучването проведено от екип, ръководен от д-р Давид Ярницки от Израелския технологичен институт Technion, са участвали 71 пациента, всички страдащи от най-малко осем пристъпа на мигрена на месец.

Без тяхно знание, устройствата Nerivio които носят са били програмирани понякога да доставят нива на стимулация, които са достатъчно силни, за „реално” лечение, докато в други случай „симулирали” лечение с импулси които били твърде слаби, за да бъдат ефективни. Изследването установило, че при прилагане на импулси за реално лечение, 64 % от хората са почувствали намаляване на болката на половина за два часа след лечение от 20 минути. За разлика от тях, само 26% от тях отчитат подобрение след симулираното лечение. Като общо 299 страдащи от мигрена са били лекувани.

Според Ярницки, тези резултати са сходни с тези, наблюдавани при триптанови медикаменти за мигрена. Учените признават, че някои от изследваните обекти е възможно да е разбрал, когато е било симулирано лечение, усещайки по-слаби импулси.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.