Специален транспорт в чест на Волта

Комо става електрическо езеро

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - четвъртък, 18-05-2017 - 15:04

Приказното езеро Комо, чиито брегове нашият поет Пенчо Славейков избира за последните си дни, а холивудската звезда Джордж Клуни, за да живее и твори днес, до края на май ще бъде съоръжено за движение по него и около него на превозни средства с електрическа тяга. Става дума както за лодки, така и за велосипеди, мотопеди и автомобили, които ще могат да бъдат зареждани на инсталираните за целта покрай пътищата и кейовете близо 20 колонки. Услугата ще бъде напълно безплатна, а от нея ще могат да се възползват и местните жители, и множеството туристи от близо и далеч, които през тези пролетни дни прииждат на талази в намиращото се северно от Милано приказно местенце.

Инициатори на проекта, наречен “Como The Electric Lake” или на български „Комо – електрическото езеро“, са Националното сдружение на големите паркове и намиращите се по бреговете на водната шир 27 общини. Парите за колонките и за тока, който те ще раздават безплатно, ще осигуряват световно известната компания за производство на автомобили на електрическа тяга „Тесла“, местни хотелиери и ръководството на областта Ломбардия. Пишещото братство вчера научи също така, че е бил решен успешно най-трудният проблем в осъществяването на екологичната идея - унифицирането на контактите за зареждане на колонките, така че „гориво“ за моторите си да черпят безпроблемно всички превозни средства на ток.

Както инициаторите на „Комо – електрическото езеро“, така и неговите спонсори, посвещават проекта на родени в град Комо преди 272 години гениален физик Алесандро Волта, който е изобретател на първия електрически генератор и на първата батерия за съхраняване на ток.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.