След жестокия побой

Раднево настръхна, искат изселването на "Кантона"

Христо Христов - сряда, 04-05-2016 - 13:49

Рокери от цялата страна подкрепят местните

Над 1 500 младежи са участвали в спонтанните протести, които в две поредни вечери се провеждат в миньорския град Раднево по повод побоя над трима местни жители на 2 май.

Социалните мрежи врят и кипят от негодувания срещу жителите на ромския квартал Кантона, правят се планове за подпалване на къщите там. Върви подписка за изселване на жителите, както и за събаряне на незаконните къщи.Според участници в интернетразговорите имало готовност представители на няколко рекерски клуба да нахлуят в махалата.

„Следим отблизо случващото се, предприели сме всички необходими мерки , за да запазим отношенията в нормални граници. Лично аз проведох разговори с жители на квартала, не забелязах готовност да се изселват, така както се твърди в социалните мрежи. Ако се окаже необходимо ще въведем и допълнителни сили, но няма да допуснем челен сблъсък и закононарушения .“, категорично заяви директорът на ОД на МВР – Стара Загора старши комисар Николай Кирков.

Кметът на община Раднево д-р Теньо Тенев е разпоредил да бъде извършена пълна проверка по сигнали, че задържаният за кървавия побой Калчо И. е собственик на два незаконни магазина в махалата, както и че се занимава с лихварство . 701 са жителите на ромския квартал Кантона, малко над 1 200 са ромите в общината, чието население е в рамките а 20 450 души.

Общински съветници от Раднево отрекоха да са провеждали официално извънредно заседание, на което да е взето решение за събаряне на незаконните постройки. Имало било сбирка, на нея вървяло обсъждане на създалата се ситуация след кървавия инцидент и задържането на четирима роми, срещу които е повдигнато обвинение в опит за убийство.

Единият от големите проблеми в Кантона било че близо 70 на сто от къщите там са построени върху частни терени, но до гласуване не се е стигнало, обясни председателят на ОбС Румен Йовчев..

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.