Чешкият министър-председател: Не разбирам защо Гърция е в Шенген, а България – не

Борисов иска удължаване на споразумението с Турция за мигрантите (ОБНОВЕНА)

МАРИЯ НИНОВА - понеделник, 22-01-2018 - 12:23

Двамата премиери категорични, че договорката от Дъблин цепи Европа

Предлагаме да се удължи споразумението с Турция за мигрантите. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата с чешкия си колега Андрей Бабиш в Министерския съвет. „Нормализирането на отношенията с Турция гарантират по-силно участие на самата Турция в НАТО, това го споделяме като цел, защото това са наши съседи и трябва да решим проблема с мигрантите на масата за преговорите“, заяви Борисов.

Двамата премиери разкритикуваха Дъблинското споразумение. Те са категорични, че договорката цепи Европа и трябва да бъде променена. „Мисля, че може да стигнем до компромис, а той е:

да се затворят границите,

да се влиза само през КПП-та,

да се изградят центрове за сигурност там, където няма - в Либия, Турция”, каза българския премиер и допълни, че като най-хуманни Европа трябва да се погрижим за хората, които бягат от войната. Той смята, че по време на войните, центровете за настаняване на бягащите от тях, трябва да бъдат извън Европейския съюз. По думите му колегите от Вишеградската четворка не биха погледнали с лошо око ако се грижим за жените и децата, но в центрове извън ЕС. „С разбирателство и такт ще намерим верния тон. Всички сме солидарни, че нашата Европа е обща и трябва да си я защитим“, добави Борисов.
Думите му срещнаха подкрепа от Бабиш, който от своя страна обяви, че Европа трябва да се бори срещу контрабандата с мигранти, които по думите са спечелили 7 млрд. евро. Той изтъкна, че Европа трябва да помисли и над Шенгенското пространство.

„Не разбирам защо Гърция е в Шенген,

а България, Румъния и Хърватия – не“,

заяви чешкият министър-председател. Той отбеляза, че страната ни поема председателството на Съвета на ЕС в ключов момент, когато трябва да се решават фундаментални въпроси. Той приветства решението за среща през април, на която ще бъде поставен въпросът за стандартите на храните в ЕС.
По време на срещата са обсъдени и задълбочаването на икономическото сътрудничество и увеличаването на стокообмена между България и Чехия. Борисов отбеляза, че между двете страни няма нерешени въпроси, а огромно приятелство и доверие. След срещата си с Борисов, Бабиш посети и „Дондуков“ 2, за да разговаря с президента Румен Радев.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.