Opel няма да катастрофира в града

Insignia избягва произшествията чрез автоматично спиране и завъртане на волана

Денислав Стоянов - петък, 09-10-2015 - 13:28

Шофирането в градски условия изправя водачите на автомобили пред все по-големи предизвикателства и рискове. В града се случват толкова много неща едновременно и на пътя има много автомобили, камиони, автобуси, велосипедисти и пешеходци, които трябва да се следят внимателно. Повишаването на безопасността в подобна сложна пътна обстановка е основна цел на няколко системи за подпомагане на водача, които в момента се намират в процес на разработка в Opel. Системите могат да предупреждават водача в случай на опасност или да поемат за кратко контрола върху управлението на автомобила с цел предотвратяване на произшествие. Инженерите от Opel работят върху развитието на новаторски системи за подпомагане на водачите, които да им предоставят превантивна подкрепа, създадена и адаптирана специално за движението в градски условия.

С помощта на демонстрационен прототип Opel Insignia германците демонстрират как автомобилът може не само предупреждава водача за опасности, но може и напълно да предотврати сблъсъците с коли и пешеходци, предприемайки автоматично маневри за избягването им с помощта на кормилното управление и спирачната система. Автомобилът е оборудван с модерна видеокамера и радарен сензор, както и с модифицирани спирачна и кормилна уредби, които могат да се намесват в шофирането. Освен върху предотвратяването на удари и други пътни произшествия, специалистите на Opel работят и върху подобряването на условията на градското движение. С друг демонстрационен автомобил Insignia Sports Tourer, инженерите от Opel показват как чрез изпратената информация от безжична мрежа за управление на движението в града могат да се генерират препоръки за водачите при преминаване на кръстовища. Препоръките ще помогнат на водача да наближи кръстовището безопасно, плавно и без излишен разход на гориво, както и да го премине за предпочитане без да спира. Водачът получава препоръките с използване на екрана зад волана, както и на дисплея на централната конзола на таблото.

Специалистите от Opel работят активно и върху проследяването на реакциите на водача, като движенията на главата му в различни ситуации. Специално разработеният алгоритъм анализира различните схеми на поведение на водача с цел предвиждане на ранен етап на различни действия, като например дали шофьорът ще извърши смяна на лентата или не. С помощта на демонстрационен автомобил инженерите анализират данните за работата на различните възли, агрегати и системи в колата. По този начин се усъвършенства значително действието на различни електронни системи за подпомагане на водача и се вземат мерки за безопасното движение в бъдеще.