Десислава Желязкова огласи на брифинг заключението на ВКП

ВКП: Пловдивският зоопарк е незаконен

Ели Крумова - четвъртък, 03-11-2016 - 16:49

Изграждащата се в момента в Пловдив зоологическа градина е незаконна. Това съобщи на пресконференция бившата кметица на район „Западен“ Десислава Желязкова. Тя огласи постановление на Върховната касационна прокуратура, което се иска ново разследване от страна на Окръжната прокуратура в Пловдив на строежа на зоопарка.

Историята започва на 17 февруари 2015 г. Тогава Желязкова е поискала по Закона за достъп до обществена информация община Пловдив да й предостави данни за инвестиционните си намерения. След 30 дни тя получила отговор, но не останала удовлетворена. Подала сигнал в ДАНС за евентуални закононарушения при строителството на зоопарка, откъдето след разследване изпратили материалите в прокуратурата в Пловдив. От там обаче отказали на два пъти да образуват производство срещу кмета на града Иван Тотев.

Адвокатът на Десислава Желязкова Атанас Петров уточни на пресконференцията, че е останал изненадан от решението на прокуратурата. Затова последвало обжалване на отказа на Пловдивската прокуратура във Върховната касационна прокуратура. От там извършили служебна проверка на преписката и установили на база съдържащите се материали и мотиви за отказа, че решението на прокуратурата в Пловдив е незаконосъобразно и необосновано. Върховна касационна прокуратура отменя отказите на пловдивските си колеги и преценява, че преписката трябва да се изпрати обратно до Окръжната прокуратура. И пак според ВКП има нарушение на Закона по обществените поръчки.

Тоест обществените поръчки за избор за изпълнител и надзор на пловдивската зооградина били обявени преди влязло в сила от Подробен устройствен план на имота, преди влязъл в сила ОВОС и преди да има разрешение за строеж. Според Десислава Желязкова именно това прави строежа на зоопарка в Пловдив незаконен. Постановлението на ВКП показва, че има нарушения и на длъжностни лица. Адвокат Петров уточни, че зоопаркът в Пловдив все още няма издаден акт 16. Общинският съветник Слави Георгиев заяви на пресконференцията, че до края на седмицата ще изпрати постановлението на ВКП до премиера Бойко Борисов и че следващата седмица ще отправи питане в Общинския съвет „Какви ги върши лицето Тотев“. Десислава Желязкова е част от екипа на политическа партия, която бе опонент на кмета Иван Тотев на последните местни избори.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.