От гепардите в Иран са останали едва 20
Google
Морският деликатес е "кулинарна звезда" в Южна Америка

Иран ще спасява гепарди, Чили - миди

ГЕОРГИ СЛАВОВ - понеделник, 30-10-2017 - 13:33

Най-бързото животно в света е последно видяно преди 2 години

Ирански природозащитници са се мобилизирали в защита на последните оцелели азиатски гепарди, докато правителството на Чили взима спешни мерки за опазването на традиционна мида, предаде Франс прес.

Фотокапани, монтирани в северната иранска провинция Семнан, за последен път са регистрирали азиатски гепарди преди две години, отбелязва Раджаб Али Каргар, вицепрезидент на Националния проект за защитата им.

Навремето хабитатът на гепардите - най-бързите сухоземни животни на планетата, развиващи скорост до 120 километра в час, се простира от източните предели на Индия до атлантическото крайбрежия на Сенегал и крайните северни райони на Африка. И ако на места в Африка днес все още се срещат гепарди, в северните райони на континента и в Азия хищните животни са почти изчезнали.

Подвид Acinonyx jubatus venaticus, известен още като азиатски гепард, е класифицилан като критично застрашен от Международния съюз за защита на природата.

Иран стартира проект за опазването на застрашените животни през 2001 г., след като осъзнава, че никъде освен в страната не са останали азиатски гепарди. Към настоящия момент броят им в Иран е около 50. През 2016 г. е установено, че в цялата провинция Семнан има около 20 гепарда.

След военния конфликт с Ирак (1980-1988), иранските природозащитници смятат, че гепардите са напълно изчезнали, но страховете им не се оправдават. След края на войната основната заплаха за животните са липсата на плячка и фермерските кучета. Гепардите често стават и жертви на пътни инциденти.

Чили същевременно води борба за опазването на местната "кулинарна звезда" - мидата от рода Еnsis, известна като мача, жертва на собствената си популярност.

Едно от най-тачените блюда в чилийската кухня - от крайбрежни таверни до най-изисканите ресторанти в столицата Сантяго, е мача с пармезан. В резултат на популярността на ястието мекотелото е свръхесплоатирано. За да опазят мидата, срещата единствено край бреговете на Чили и в южните части на Перу, чилийските власти са решили драстично да ограничат улова й.


Мидите мача почти изчезват от Чили след като явлението Ел Ниньо през 1997 и 1998 г. затопля тихоокеанските води. След края му популациите им успяват да се възстановят. Според чилийския биолог Хайме Агусто понастоящем свръхуловът представлява много по-сериозна заплаха за оцеляването им.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.