Хорист се грижи доброволно за гробовете на известни българи

Агенция Монитор - неделя, 05-11-2017 - 09:38

Възрастен мъж, който пее в хора на централния гробищен парк в София почиства на доброволни начала гробовете на известни българи. Така е и на Арахангелова задушница, когато почитаме паметта на починалите и показваме признателността си към офицерите и войниците загинали за България. Пред военния музей-костница на Централните софийски гробища беше отслужена панихида в присъствието на президента и главонокомандващ на армията ген. Румен Радев. Там срещнахме и Георги Шопов от София, който от години безвъзмездно почиства гробовете на известни българи, оставили следа в нашата история.
Посетителите на Централните софийски гробища често могат да срещнат между алеите възрастен мъж с гребло, който събира падналата шума или хвърлените опаковки. Това е Георги Шопов. Той е хорист в храма на гробищата от 8 години.

"Имало е по цели дни, когато не са ни заемали да пеем. И вместо да седя и да скучая, започнах да се грижа за гробовете на най-близките си хора, впоследствие минах в тази близка околност - около черквата, където са погребани много известни хора", Георги Шопов.
Така забравата се вдига от гроба на Драган Цанков, на Христо Белчев и жена му Мара Белчева, Димитър Талев, Адриана Будевска, Марко Балабанов, Евстати Стратев и още много именити българи, оставили следа в историята и културата ни.

Вървейки по алеите виждаме, че паметната плоча на починалия преди повече от 100 години ген. Сава Муткуров се е наклонила опасно. А мемориалът на 21 загинали партизани вече почти не се вижда. 

"Какво ни липсва за да се грижим, като народ, като нация за паметта на своите починали предци? - На първо място уважението и възпитанието. Защото това нещо, според мене се култивира още от малкото дете", Георги Шопов.
За каузата на Георги Шопов е заснет и документален филм. Две години след излизането на лентата главният герой в нея продължава да вярва: "Ние сме тук на Задушница, а дълбоко в сърцето си човек, трябва да има същото чувство и същата нужда не само на Задушница, а всеки ден."

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.