НЗОК поема лечението на 100% Снимка Монитор
Започват изследвания за откриването им в страната

Над 99 000 души с хепатит С сеят зараза у нас

Силвия Николова - четвъртък, 13-07-2017 - 18:01

Болните не знаят, че са заразени с вируса

Над 99 000 българи с хепатит С не се лекуват, те не знаят, че са инфектирани и сеят заразата. От общо 100 000 души у нас с вируса, само около 400 стигат до лечение, алармираха лекари вчера.

Хората просто не знаят за заболяването си, коментира пред „Монитор” основателят на сдружението „Хепасист” и председател на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. До дни сдружението започва скрининги за откриване на заразени в цялата страна. Ще бъдат изследвани хората в различни предприятия, като ще бъдат обхванати приоритетно тези

на възраст над 40 – 45 години

тъй като е възможно те да са били заразени преди години по полов път или чрез преливане на кръв, допълни д-р Хасърджиев. Според него тези изследвания трябва да се поемат и осъществяват периодично от държавата.

Смъртните случаи в България от заболяването и неговите усложнения са 840 годишно. Оказва се, че при 74 на сто от пациентите с тази инфекция, вирусът засяга и черния дроб. У нас вече се прилага и модерна терапия при 95% от болните.

Лекари посочиха като пропуск, че изследването на тази зараза не е включено в годишните профилактични прегледи, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса.

Сред рисковите групи за развитие на заболяването попадат употребяващите интравенозни наркотици, както и хора,

подлежали на кръвопреливане преди 1992 г.

когато кръвните продукти не са били изследвани за наличие на вируса, каза още д-р Станимир Хасърджиев.

След месец март 2017 г. НЗОК поема лечението на всички инфектирани с хепатит С с новата безинтерферонова терапия, увериха от финансово-осигурителната институция. Това стана с промяна на критериите, гласувана от нейния Надзорен съвет през 2016 година. До тази пролет лечението се поемаше от касата само за пациенти с инфекцията в 12 или 24 седмица в стадий на прецироза и цироза (стадий фиброза F3 и F4), декомпенсирана цироза и с тежки придружаващи заболявания.

За 2016 г. касата е одобрила за лечение 411 здравноосигурени, за което е заплатила сумата от над 38 млн. лева. През тази година в резултат на договорените много добри отстъпки стойността на лечението е намалено и до месец май за терапията на 575 човека е платена почти същата сума. Толкова са одобрените заявления за лечение.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.