Снимка: Lockheed Martin

Армията на САЩ с ново лазерно оръжие

Агенция Монитор - понеделник, 20-03-2017 - 12:03

През 2015 г., Lockheed Martin разкри 30 кВт мобилно лазерно оръжие, което бе достатъчно мощно, за да унищожи камион. Сега компанията ще достави нов 60 кВт лазер на армията на САЩ, който по-рано този месец постави нов рекорд, създавайки единичен 58 кВт лъч. След всички фази от демонстрация до изграждането, Lockheed ще изпрати лазера с комбинирани влакна на армията на САЩ (US Army Space and Missile Defense Command/Army Forces Strategic Command) в Хънтсвил, Алабама.

Подобно на предишния лазер, новия 60 кВт използва комбинирана технология със спектрални лъчи за създаване на оръжеен клас лазер, който е разрушителен, преносим и точен. Лазерните модули с влакна се състоят се от оптични влакна, покрити с рядко срещаните елементи, като ербий, итербий, неодим или други.

Оптичните влакна са гъвкави, така че лазерът може да бъде хиляди метра дълъг, като същевременно заема много малко място, защото влакната може да бъде навита като въже, а съотношението на голямата повърхност към обема означава, че лесно ще се охлажда. Освен това, лазерите с влакна са много издръжливи и проектират по-високо качество на лъча, като използват 50% по-малко електроенергия, отколкото равностоен твърд лазер.

Lockheed казва, че отделните лазери, създавани от влакната се комбинират в единичен лъч, чиято сила и размер може да се променят чрез добавяне на повече снопове влакна. Настоящия лазера е близко до границата на дифракция. Това означава, че е близо до физическата граница за фокусиране на лазер на едно място, без да се смущава сам, но е все още високо ефективен, привеждайки над 43% от подаваната му електроенергията в лазерна светлина.

Lockheed вижда новите лазери, като възможност за създаването нови системи за отбрана и защита от рояци безпилотни самолети, ракети и минохвъргачки, които биха преодолели настоящата отбрана.

 
Тагове:  KLockheed-Martin

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.