Изграждат най-големия център за данни в полярната окръжност

Агенция Монитор - понеделник, 21-08-2017 - 15:37

Центровете за данни използват огромно количество енергия, главно поради нуждите от охлаждане. За да се справят с тези два проблема, най-големият център за данни в света ще бъде построен в Северна Норвегия, където ще се използва хладният арктически климат за охлаждане на сървърите, а необходимата енергия ще идва от възобновяеми източници.

Microsoft се опита да охлади своя център за данни, като го постави на дъното на океана, но арктическият кръг е гигантски хладилник, което го превръща в перфектното място за съхранение на данни в големи мащаби. Компанията Kolos, която ще изгражда съоръжението, е избрала място близо до норвежкия град Ballangen, на брега на езеро, което осигурява естествен воден ров, превръщайки съоръжението в сигурна „крепост за данни”.

Kolos казва, че 100% от мощността на центъра ще идва от възобновяеми източници, по-специално от вятърна и от водна електроенергия, събрана от околните водни пътища. Тези източници ще намалят енергийните разходи с 60%, въпреки че се очаква съоръжението да консумира рекордните 1000 MW, което го прави най-голямото в света.

За сега Kolos си партнира с архитектурната дизайнерска фирма HDR, която е създала проект на предложената сграда, придобила земя и повишила капитл. Според компанията, проектът ще създаде около 2000-3000 нови местни работни места.

 
Тагове:  KKolosHDR

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.