Председателите на върховните съдилища не трябва да всяват интриги, а да правят бързи реформи

Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: Милиони евро се харчат за писането на доклади по мониторинговия механизъм

Яна ЙОРДАНОВА - вторник, 06-06-2017 - 20:00

Напоследък има опити за атаки срещу прокуратурата, 2 млрд. евро годишно в ЕС се въртят от нелегална търговия с животни

- Г-н Радев, за пореден път станахме свидетели на атентат в сърцето на Европа. Безсилни ли сме срещу тероризма?

- В никакъв случай не сме безсилни срещу тероризма. За съжаление виждаме, че европейските служби за сигурност не могат да предотвратят всички терористични актове. Взеха се много мерки и бяха разбити няколко терористични клетки. Мисля, че се подобри размяната на информацията между службите за сигурност, но все още това става прекалено бавно. А и не всяка служба споделя пълната информация. Да не говорим, че оставянето на България и Румъния извън Шенген също играе много важна роля, защото на практика нямаме необходимите данни за всички хора, които са попаднали в Шенгенската информационна система. След като ни липсва достъп до тази информация, като страна, пазеща външните европейски граници, на практика се орязват сериозни информационни масиви на родните служби за сигурност, за да си вършат качествено работата. Видяхте, че след атентатите в Париж само за ден успяхме да задържим лицето, което се опитваше да влезе в ЕС. После се оказа, че други заподозрени лица са преминавали през България и тъй като службите ни за сигурност са нямали нужната информация, не са могли да действат. Затова трябва много бързо да ни бъде даден достъп до Шенгенска информационна система, за да пазим външната граница, както искат партньорите ни.

- Заговори се отново за обща европейска армия. Това ще реши ли проблема?

- Общата европейска армия е също много важна, но не в дебата за тероризма. Тук трябва да дискутираме обща европейска разузнавателна агенция. Но службите за сигурност на отделните държави членки ревностно пазят базата си данни, така че това ще е дълъг процес. Бързината, с която се разменя информацията, на практика е особено важна за предотвратяването на терористични актове.

- С ваша помощ за първи път у нас беше разбит нелегален развъдник за кучета. Какви пари се въртят от нелегална търговия с животни в ЕС?

- Това не е проблем само за България, а за целия ЕС. Бизнесът е огромен, говорим за около 2 млрд. евро годишно. В случая с Варна лицето, което държеше този развъдник, е имало печалби в размер на около 50-60 000 лева месечно. Предлагали са се кучета навсякъде, не само у нас, но и в чужбина. Използвани са фалшиви документи. Подправяни са паспорти, крадени са печати, фалшифицирани са подписи, а дори кучетата не са били ваксинирани.

- Породисти ли са кучетата?

- Всъщност са продавани за такива, но не са. Много от тях дори са били болни. Имаше такива в много лошо здравословно състояние.

- Какво знаете за собственика на този развъдник?

- Този човек е регистрирал фирми на поставени лица бездомници. Намерихме около 60 кучета в много лошо здравословно състояние, гледани в отвратителни условия. На някои са им рязани уши и пръсти с клещи, малки кученца пък са давани за храна на прасета. И това се е случвало около 8 години.

- А подавани ли са сигнали?

- Много пъти - от съседи, природозащитни организации и др., но административните органи са си затваряли очите. Още повече че има данни, че проверяващите са били свързани с въпросното лице. Когато мястото е проверявано, той е бил предупреждаван и тогава не са откривани кучета. Няма нито едно наказателно постановление. Затова искам да благодаря и на главния прокурор, който поиска тази преписка да се задвижи бързо и органите на МВР направиха всичко възможно да не изтече информация и животните да бъдат освободени от този концлагер.

- В интернет сайтове пък свободно можем да си купим защитени видове. Какво може да се направи в тази посока?

- Въпросът със защитените видове пък е друг проблем. Там печалбите са още по-големи. Борбата се води на световно ниво, но у нас трябва да се вземат още по-конкретни мерки. Необходими са съвместни екипи - от съответните ведомства, трябва да има представители на МВР, да заработи наистина зоополицията. Разбира се, трябва да се търси и съдействието на неправителствени организации. Надявам се, че в най-скоро време ще бъде повдигнато обвинение на съответното лице и съдът ще се произнесе.

- Преди няколко месеца отново повдигнахте въпроса за писането на докладите по мониторинговия механизъм за страната ни. Получихте ли ясен отговор кой пише тези доклади и изясни ли се колко струва това?

- За съжаление, виждаме, че едни и същи лица вече 10 години са представители на Европейската комисия по тези доклади. Не беше дадена никаква информация колко струва това.

- За какви суми става въпрос, имате ли представа?

- Милиони евро се харчат за писането на тези доклади, които нямат никакъв резултат.

- За какъв период е това?

- За всички десет години, от когато съществува механизмът. Плащат се огромни суми за командировъчни и външни експерти. А от петимата чиновници, които пряко са свързани с работата по тези доклади, само един от тях е юрист. Ние държахме за това да се избират хора, които са бивши конституционни съдии, да са с препоръки от международни организации, да са с добра репутация в обществото и да няма съмнение в професионалната им дейност. Сега виждаме, че тези доклади не са експертни, а политически. Още повече, че се използват във външно и вътрешнополитически план, главно против България. Заради тези доклади страната ни все още е извън Шенген, въпреки че още преди пет години сме изпълнили всички технически условия.

- Кои са точно тези лица и как са избирани?

- Те са назначавани от ЕК, но прави впечатление, че са едни и същи вече 10 години. А и както казах, когато погледнем професионалните им характеристики, очакваме най-малко да имат опит в правораздавателната система. Това обаче не е така.

- Кой точно участва в писането на докладите във връзка с напредъка в областта правосъдие и вътрешен ред?

- Има ги на сайта на Комисията и както споменах, от тях само един е юрист.

- И кой е юрист всъщност от този екип?

- Не този, който пряко работи в България, а един от чиновниците в Брюксел.

- А каква е ролята на г-н Тавание, който е съветникът на ЕК в България?

- Неговата роля е много важна, защото той пряко е представителят в България и събира цялата информация и я насочва към ЕК.

- Как ще коментирате дейността му?

- Нямам наблюдение и не ми се иска да коментирам този въпрос.

- Смятате ли тогава, че скоро ще отпадне този механизъм?

- Така или иначе, имаме 17 препоръки и по всички от тях се работи. И когато говорим за реформи в правосъдието и вътрешния ред, ние ги правим не заради доклада и Брюксел. Дори на моменти имаше и противоречиви препоръки в доклада. Приехме стратегия за съдебна реформа и борбата с корупцията и всичко се дължи на българските граждани, а не на Брюксел. Така че се надявам правосъдието ни да стане още по-ефективно и бързо. Не бива да има съмнение за разпределяне на делата.

- Като говорим за правосъдие, не мога да не ви попитам как определяте срещи като тези на председателя на ВКС Лозан Панов с премиера и президента?

- Такива срещи трябва да са нещо нормално, добре е да ги има. Но виждаме, че в последно време има опити за атака срещу прокуратурата. И тя съвпадна точно с момента, в който тя започна да прави акции срещу нелегалния трафик на хора и др. Явно на някого това не му харесва и прокуратурата е подложена на това, най-вероятно, за да спре с тези акции. Надявам се да не се подава на натиска. Тази година е много важна за страната ни, чакаме пореден доклад и за мен е много несправедливо да посрещнем председателството на ЕС с мониторингов механизъм. Той беше предвиден да е само три години, а в същото време България направи огромен скок в законодателството си, синхронизирахме го с европейското и се надявам, че в най-скоро време този механизъм ще отпадне.

- Беше изказано мнение, че с действията си всъщност председателят на ВКС Лозан Панов политизира всичко и е по-добре да насочи усилията си към съдебната власт. Как ще коментирате?

- За съжаление, всички проблеми в правосъдието у нас са политизирани, включително и мониторинговият механизъм. Председателите на върховните съдилища имат важна задача - не да всяват интриги и да се занимават с политическите партии, а да правят бързи реформи в своята област и да съблюдават законите в страната да се спазват.

 

Визитка:

Роден е на 26 май 1971 година във Варна

Завършил е право и публична администрация, докторант по търговско право

Адвокат към Адвокатска колегия - Варна

През 2009 г. е избран за народен представител в 41-вото НС, а през 2013 г. е избран за депутат в 42-рото НС

Евродепутат от 2014 г., член на правната комисия и комисията „Граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред” в ЕП

 

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.