За медийната прозрачност

Говорителите на олигархията в хор запяха срещу Пеевски от страх заради законопроекта му

Агенция Монитор - четвъртък, 08-03-2018 - 19:36

Грантояди псевдожурналисти рекламират опорните точки на „Да(й), България“

 

Олигархичните господари на Фабриката за фалшиви новини впрегнаха още едно оръжие за манипулации срещу законопроекта на депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, който предвижда прозрачност на финансирането на медии.

Личното НПО на олигарха Иво Прокопиев Асоциация на европейските журналисти в България разпространи анализ на законопроекта с претенциите за „задълбочен“. Въпросното НПО, макар и името му да звучи като професионално обединение на журналисти, всъщност е просто част от армията „грантояди“, създадени от Прокопиев и обкръжението му, които нямат реална обществена представителност, финансират се от чуждестранни фондации и основно се занимават с това да тровят публичното пространство с опорните точки на своите благодетели, представяйки ги като „гласа на народа“. В АЕЖ почти няма действащи журналисти от национални медии, а

основно блогъри на свободна практика

задължително минали през стаж в „Капитал“ или в „Дневник“.

Затова и никак не е изненадващо, че въпросното псевдожурналистическо НПО не анализира законопроекта на Пеевски от гледна точка на работещите в гилдията и как би се отразило на тях, както би постъпила една истинска професионална организация. АЕЖ разпространява един правен анализ, чиято юридическа аргументация е безумно скалъпена, сякаш от адвокат със спрени права. Именно опорните точки в нея повтарят едно към едно становището на партия „Да(й), България“ на Христо Иванов. Също както АЕЖ, „Да(й), България“ претендира, че е обществена организация - изразител на възгледите на определена представителна извадка от български граждани. И двете организации обаче са просто колела във Фабриката за фалшиви новини на Прокопиев и аверите му олигарси. Доказателство за това, че АЕЖ е просто още един лъжовен информационен канал, през който се пръскат опорните точки на задкулисието, е, че анализът им моментално е препечатан от „Сега“ на Газовия барон Сашо Дончев. Иначе „аналитичният“ ежедневник публикува становището на АЕЖ напълно безкритично и с манипулативното заглавие, което събира на едно място ключовите думи „Пеевски“ и „цензура“. Макар и в самия текст да не е указано как законопроектът би довел до цензура в медите, целта е просто да се изкове поредната фалшива новина с марката „Пеевски“.

Задачата да се изпълни

дневен норматив от фалшиви новини по адрес на Делян Пеевски

е сериозно подета и от агент Акдемик на ДС Огнян Стефанов. Храненикът на Цветан Василев е поместил в сайта си „Фрогнюз“ цели три фалшиви новини с марката „Пеевски“ само за един ден. По линия на медийния законопроект е поместен коментар пред друга медия на лифтинговата журналистка Люба Кулезич, която блесна със слугинските си интервюта с Цветан Василев. Съответно и за Кулезич като глашатай на БГ Мадоф, както и за АЕЖ и „Дай, България“ като говорители на Прокопиев законопроектът на Пеевски е лош. Академик обаче обвинява нашия издател и за собствените си проблеми със закона. Какви точно са те към днешна дата, не става ясно от ченгеджийските конспирации, които пише, но помним, че НАП го проверяваше за недекларирани доходи с произход изтърбушената от Цветан Василев КТБ. В третата фалшива новина пък Академик явно толкова е бързал да изпълни дневния норматив срещу Пеевски, че в заглавието е предал опорната точка, че новият шеф на антокорупционната комисия бил човек на Пеевски, а в текста това не фигурира.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.