След КСНС при президента Румен Радев:

Правим каталог на отбранителната ни индустрия

Тихомира Михайлова - вторник, 09-01-2018 - 15:51

България ще предложи обучение у нас на военни от Западните Балкани

До края на март кабинетът да направи каталог на българската отбранителна индустрия, а до 1 юли пътна карта с проекти в областта на отбраната, която да подпомогне сигурността на страните от Западните Балкани. Това включва и възможности за обучение у нас на военни от Западните Балкани. Това стана ясно от приетите решения, след края на КСНС при президента Румен Радев, чието заседание продължи повече от 4 часа.

Президентът извика политическите и парламентарните лидери за да обсъдят ролята на България по общата политика за сигурност и отбрана на ЕС по време на БГ председателството на ЕС.

Другите конкретни мерки са до 30 септември да бъде извършен преглед и при нужда актуализиран националният план за разходите за отбрана до 2% от БВП. До 31 март трябва да разработи и каталогът на БГ отбранителна индустрия, научни звена и областите, в които България може да участва с проекти в европейския фонд за отбрана. Пак до края на март трябва да се разработи актуализиран план за участие в проекти на отбранително сътрудничество и европейския фонд за отбрана. Трябва да се актуализира и стратегията за научните изследвания.

Не на последно място е решението да се работи по създаване на Международен институт за научни изследвания, чиято централа да е в Югоизточна Европа, като така да се подпомогне и сътрудничеството със Западните Балкани. Правителството трябва да изготви и предложение за съвместни учения и тренировки.

„Ние можем да предоставим много и солидни възможности на страните от Западните Балкани, смята Радев. По думите му е бил отчетен значителният напредък за реализацията на глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната. Доказателство, за което е създаването на постоянното структурирано сътрудничество на Европейски фонд за отбрана и стартирането на координирания годишен преглед на отбраната.

"Обединихме се около позицията, че председателството на Съвета на ЕС в контекста на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на България в няколко много важни направления", каза Радев. Първото е ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейска отбрана в лицето на България като председателстващ на съвета на ЕС. Второто е пълноценната интеграция на българските въоръжени сили в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия и науката на Европа. На трето място е  възможността за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани.

По време на КСНС са обсъдили и тежки престъпления последните дни, а според Радев са стигнали до извода, че е нужна по-добра координация между институциите. По-късно темата коментира и вътрешният министър Валентин Радев и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Очаквайте подробности!

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.